От 16 до 24 октомври в Пловдив за втори път ще се проведе седмицата на добрата храна, която е свързана със световния ден на прехраната – 16 октомври, който се чества в над 150 страни по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). България се включва през 2006 г., като досега са проведени различни мероприятия.
Тази година на 24 октомври в Пловдив се организира 6-та национална конференция „Достъп до добрата храна“, провеждана под патронажа на министерството на земеделието. Организатор е Фондация „Българска месна традиция”, създадена за изследване, формиране, подпомагане и застъпничество на политики за съхраняване и развитие на българската месна традиция. Евро-Ток България e организация с 10 годишна история като неразделна част от Евро-Ток Интернационал, която е официален консултант на Европейската комисия в областта на храните.
Символът на седмицата на добрата храна е ЗЕЛЕНИЯТ КАРТОН. А кулминацията на празниците е насрочена за 24 октомври, когато от 10 до 17 часа в зала МОСКВА на ГРАНД ХОТЕЛ ПЛОВДИВ се организира шестата национална конференция „ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА“ в партньорство с Евроток, Дружество Европейско право, Граждански институт, фондация „Екоцентрик“, движение „Хранкооп“ и община Пловдив.
По време на НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА‘2019 ще бъдат организирани общински форуми за насърчаване на общинските продоволствени политики, училищни дебати – ученици от VIII-XII клас ще дебатират върху предизвикателствата, представени в документалния филм „НИЕ ХРАНИМ СВЕТА“, открити кухни – посещения на деца и ученици в местни кухни и срещи с водещи местни кулинари; открити пазари – посещения на деца и ученици на фермерски пазари и срещи с водещи местни фермери; открити производители - посещения на деца и ученици при производители на традиционни, фермерски и занаятчийски храни и срещи със собственици, технолози и майстори; училищни мостове – срещи между ученици от професионалните гимназии с деца от детските градини и ученици от основните училища на тема „Вдъхновението да учиш за храната“; градски тур за отговорно потребление – изберете тема, свързана с храна от наръчника.