Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.08.2017 г.

Добрата ракия

Някой тънкости, които ракиджиите трябва добре да знаят
Добрата ракия

Често плодовете в градината се оказват в повече. За да не се похабят най-лесно е излишъците да се преработят за ракия. За тази цел има редица тънкости, които трябва да се знаят и прилагат.
Счупените костилки дават лош вкус. Ако предварително не са отделени костилките, плодовете трябва да се смачкват само с обикновена гроздомелачка, но с раздалечени валци, за да не се счупят. Това може да се улесни, ако валците са с гумена обвивка. Счупените костилки придават специфичен неприятен вкус на ракията, водещ и до образуване на циановодородна киселина, която също е вредна. Те могат да бъдат отстранени като се прекарват през едро сито. Семковите плодове пък трябва да се раздробят (нарежат на малки филийки) и да се прекарат тогава през гроздомелачката. Това е важно особено за ябълките. Ефектът ще се увеличи, ако смачканите плодове се бъркат с дълга дървена дръжка, на единия край на която е образуван “боздуган” от набити и кръстосани големи гвоздеи. Ако успеете да пресовате смачканите плодове и отделните твърди части, ще получите по-качествена ракия с по-малко съдържание на метилов алкохол. Същевременно намалявате и материала за изваряване.
Суровината трябва да се преработва бързо и наведнъж, не се препоръчва да се прибавят нови количества плод в същия съд. Няма да е добра ферментацията, кашите бързо ще плесенясат и вкиснат.
Съдовете също са важни
Най-подходящи са дървени, пластмасови, стъклени или други неръждаеми съдове. Използвайте задължително серниста киселина в доза 1 грам за един килограм плодове като сернистата киселина е 6-процентова. Много добре разбърквайте преди да започне ферментацията. Тя може да протече самоволно със съществуващите върху плодовете дрожди (ферменти). За да получите качествена ракия, ви съветвам да използвате хлебни сухи дрожди в количество 20-30 г за 100 кг плодова каша или за пресовани джибри – от 50 до 100 грама. През време на ферментацията всеки ден бъркайте кашата, за да не изплуват твърдите части на повърхността и да образуват “шапка” – която бързо и лесно се вкисват. А и разбърканата каша се обогатява с въздуха и процесът ще се ускори. Температурата не трябва да е над 32 градуса, затова добре е плодовете да се преработват сутрин рано или вечер късно.
Буретата, бъчвите и кадусите трябва да са напълно чисти, да няма неприятни привкусове. За да се отстрани такъв привкус в бурето (бъчвата) се вкарва 10-процентов горещ разтвор от сода за дъски.
За да получите достатъчно количество плодова ракия е необходимо плодовете да са добре узрели и здрави, а плодовите каши да се изваряват веднага.

Добрата ракия
1650

Последни материали
Виж
Становища
В 32 страници и Националната биоасоциация критикува закона за земята
Решения на Министерския съвет
Първата сесия на българо-египетската комисия ще се председателства от Порожанов в края на месеца
Решения на Министерския съвет
Предвиждат санкции за умишленото превръщане на суровини в отпадъци за биогорива
Решения на Министерския съвет
Отпадат финансовите отчети за микропредприятията
Решения на Министерския съвет
Агенцията по вписванията получава статут на стратегически обект
Важно за фермера
Субсиите се намаляват, ако не спазите правилата за кръстосано съответствие
Свързани материали
Виж
Преди да засадите, изберете най-добрата фиданка
Фонд „Земеделие”
Отличие за успешно прилагане на схемата за училищен плод
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам