Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Добрата ракия

Някой тънкости, които ракиджиите трябва добре да знаят
Синор.БГ / 29.08.2017 г.
Добрата ракия

Често плодовете в градината се оказват в повече. За да не се похабят най-лесно е излишъците да се преработят за ракия. За тази цел има редица тънкости, които трябва да се знаят и прилагат.
Счупените костилки дават лош вкус. Ако предварително не са отделени костилките, плодовете трябва да се смачкват само с обикновена гроздомелачка, но с раздалечени валци, за да не се счупят. Това може да се улесни, ако валците са с гумена обвивка. Счупените костилки придават специфичен неприятен вкус на ракията, водещ и до образуване на циановодородна киселина, която също е вредна. Те могат да бъдат отстранени като се прекарват през едро сито. Семковите плодове пък трябва да се раздробят (нарежат на малки филийки) и да се прекарат тогава през гроздомелачката. Това е важно особено за ябълките. Ефектът ще се увеличи, ако смачканите плодове се бъркат с дълга дървена дръжка, на единия край на която е образуван “боздуган” от набити и кръстосани големи гвоздеи. Ако успеете да пресовате смачканите плодове и отделните твърди части, ще получите по-качествена ракия с по-малко съдържание на метилов алкохол. Същевременно намалявате и материала за изваряване.
Суровината трябва да се преработва бързо и наведнъж, не се препоръчва да се прибавят нови количества плод в същия съд. Няма да е добра ферментацията, кашите бързо ще плесенясат и вкиснат.

Съдовете също са важни

Най-подходящи са дървени, пластмасови, стъклени или други неръждаеми съдове. Използвайте задължително серниста киселина в доза 1 грам за един килограм плодове като сернистата киселина е 6-процентова. Много добре разбърквайте преди да започне ферментацията. Тя може да протече самоволно със съществуващите върху плодовете дрожди (ферменти). За да получите качествена ракия, ви съветвам да използвате хлебни сухи дрожди в количество 20-30 г за 100 кг плодова каша или за пресовани джибри – от 50 до 100 грама. През време на ферментацията всеки ден бъркайте кашата, за да не изплуват твърдите части на повърхността и да образуват “шапка” – която бързо и лесно се вкисват. А и разбърканата каша се обогатява с въздуха и процесът ще се ускори. Температурата не трябва да е над 32 градуса, затова добре е плодовете да се преработват сутрин рано или вечер късно.

Буретата, бъчвите и кадусите трябва да са напълно чисти, да няма неприятни привкусове. За да се отстрани такъв привкус в бурето (бъчвата) се вкарва 10-процентов горещ разтвор от сода за дъски.
За да получите достатъчно количество плодова ракия е необходимо плодовете да са добре узрели и здрави, а плодовите каши да се изваряват веднага.

Добрата ракия
11079
 

Последни материали
Виж
По сметките на 44 227 стопани
Фонд „Земеделие“ преведе близо 600 млн. лв. плащания на площ за 2025
Заявени са разходи за 5,6 млн. евро
В 27 поекта за къси вериги на доставки се включиха 444 фермери
Спасение на диви животни
Отличиха бъдещи ветеринари за спасителни акции при летните пожарите
Дискусия със зърнопроизводителите
Витковски: Проблемът с вредителите идва от сбъркания сеитбооборт
Данни за фитосанитарното състояние на есенниците в страната
Предстоящо
На 9 декември Комисията по бюджети в ЕП ще представи доклада си по МФР 2028-2034
Свързани материали
Виж
Преди да засадите, изберете най-добрата фиданка
Фонд „Земеделие”
Отличие за успешно прилагане на схемата за училищен плод
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини