Начало » Пазари » Зърно
04.10.2019 г.

Държавата вече ще следи и зърнобазите над 50 тона, вместо тези над 200 тона

Нормативни промени
Държавата вече ще следи и зърнобазите над 50 тона, вместо тези над 200 тона

sinor

С промени в Наредба 23 за условията и реда за мониторинг на пазара на зърно държавата вече ще води на отчет не само големите зърнобази, съхраняващи над 200 тона, но и тези над 50 тона. Това гласят поправките в проекта за наредба, по които браншовите организации ще дават своите предложения до 1 ноември тази година, съобщиха от агроминистерството.

Всяка година фермерите са длъжни да подават месечни и годишни декларации за количеството произведено и налично зърно, но с предложените корекции декларациите ще се подават веднъж, а не 4 пъти годишно като досега. Става въпрос за всички производители на обикновена и твърда пшеница, ечемик, ръж, овес, тритикале, рапица, царевица, слънчоглед и соя, които ги произвеждат на повече от 5 декара, гласят новите текстове. Производителите на оризова арпа подават произведените количества съгласно друго приложение. Ако фермерите произвеждат или съхраняват зърно на територията на повече от една област, те са длъжни да подава отделна декларация за зърното, произведено и/или налично във всяка една от тях.

Декларациите за зърнобазите се подават ежегодно от земеделския производител в областната дирекция "Земеделие" по местонахождението на площите за производство за съответната реколтна година в срок до 30 септември за обикновена и твърда пшеница, ечемик, ръж, овес, тритикале и рапица, или до 30 ноември - за царевица, слънчоглед, соя и оризова арпа.

С новите промени държавата ще води публичен електронен регистър на обектите за съхранение на зърно. Областните дирекции „Земеделие“ създават и съхраняват електронно досие за всеки обект за съхранение на зърно на територията на съответната област, което съдържа всички постъпили документи от собствениците или ползвателите и документите отразяващи резултатите от проверките свързани с регистрацията“.

Собствениците или ползвателите на обекти за съхранение на зърно или складове също подават декларация за местонахождението на обектите местата на съхранение и наличното количество зърно в тях съгласно приложение 2, което фигурира в наредбата. Декларация се подава за всеки отделен склад.

Мелниците също са длъжни да декларират количествата зърно, които преработват. За целта те попълват приложение 7.

Държавата вече ще наблюдава стриктно и движението на зърнените култури на пристанищата. Когато при проверка на товарите бъде установена над 5% разлика между резултатите от проверката и подадената декларация, служителите съставят констативни протоколи или актове за установяване на нарушения

Директорите на областните дирекции "Земеделие" определят със заповед длъжностни лица, които извършват мониторинг на пристанищата, от които се извършват износ, внос и вътрешнообщностни доставки на зърно.

При извършване на това наблюдение длъжностните лица имат право:

1. на свободен достъп до всички терминали на морските и речните пристанища за обществен транспорт, на които се обработват зърнени товари за износ и вътрешнообщностни доставки съгласно издаденото удостоверение за експлоатационна годност;

2. да получат информация за направлението, вида и количеството зърно, предмет на износ, внос или вътрешнообщностна доставка.

С прилагане на изменената наредба се очаква да се събира пълна и точна информация, необходима за изготвянето на месечен оперативен зърнен баланс на страната, определяне на запасите от зърно по видове и произведените зърнени продукти за съответната реколтна година. Ще бъде осигурено и по-ефективно следене на количествата зърно, напуснали страната, се посочва в мотивите за исканите промени.

Държавата вече ще следи и зърнобазите над 50 тона, вместо тези над 200 тона
12142
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Отчет на министерството
Иванов: Разкрити са 262 хиляди тона зърно в „сивия сектор”, няма как да се търгуват
Управителен съвет на фонд Земеделие
Удължават се сроковете за плащанията на държавната помощ за инвестиции в зърнобази и складове
От 17 до 21 юни се организират курсове за технолози в зърнобази
Неволята учи
Бразилските фермери преодоляват със собствени сили недостига на хранилища за зърно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини