Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева официално откри днес новите мощности на „Булконс Първомай” ООД за производството на популярната и любима на много поколения лютеница „Първомай“, съобщиха от отдел „Връзки с обществеността” в компанията. Предприятието отбеляза 80 години отсъздаването си и е първото промишлено производство на лютеница в България. „Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви министър Танева.
„Булконс Първомай“ ООД вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес на лютеница, заяви на церемонията Георги Банялиев, управител на компанията. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по ПРСР. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене, като опаковките от 70 и 125 грама вече са в търговската мрежа. Великолепният вкус на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка за улеснение на тези, които искат да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на семеен пикник. Съставките на всяко бурканче „Лютеница Първомай“ и сосове „Първомай“ минават за преработка на поточни линии в 3 производствени помещения с обща площ от 82 000 кв. м.
Компанията работи с широка гама от чуждестранни клиенти, разработвайки специални рецептури за различните пазари – както под собствена, така и под чужда марка. Основните експортни пазари на фирмата са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия и др.
Лютеница „Първомай" се произвежда единствено от български суровини, подчерта Георги Банялиев. Подбират се най-качествените и добре узрели български зеленчуци и се приготвят така, както са го правели тези, от които сме наследили оригиналните рецепти, изтъкна той.
Всяка година „Булконс Първомай“ ООД изкупува хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в страната. Технологията на производство позволява за съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният, неповторим вкус и цвят на продуктите „Първомай".
В Първомай лютеница се произвежда по традиционна технология от далечната 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница чрез изваряване, включително в домашни условия, е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина и познат с характерния си вкус. Именно влагането на първокачествени материали и традиционния метод на производство на лютеница, запазен единствено в Първомай, е от съществено значение за известността на едноименнаталютеница и връзката на продукта с географския район, твърдят от компанията.