След горнооряховския суджук и "Лютеницата Първомай” е получила сертификат за продукт със специфично географско указание, който може да се продава в Европейския съюз само с разрешение от българския производител, съобщи вестник „Труд”.
С издаването на сертификата на първо време само "Булконс Първомай" АД ще може да произвежда защитения продукт, защото тази компания го е вписала в европейския регистър.
Впоследствие към него могат да се присъединят и други фабрики от региона на Първомай, които докажат, че спазват технологията за производство.
Известна още като "лютеницата с хорото", притежателите на сертификата са доказали, че се приготвя по стара рецепта, като се използват само български домати и пипер.
Подробно е описана и технологията на производство, както и спомагателните суровини, които се влагат, като слънчогледово масло, нишесте зрял кромид лук, готварска сол, захар, чесън (или чесново брашно), кимион и черен пипер.
При някои разновидности на продукта може да се добавя едро мляна печена белена
капия, люти чушки или патладжан.
За да могат и останалите производители от Първомай да продават тази лютеница, те трябва да преминат задължителните проверки на агенцията по храните.
Европейската комисия е издала заповедта още през март т.г., но мениджърите на завода са чакали да получат всички документи, за да оповестят полученото одобрение.