Начало » Важно за фермера » Пчеларство
26.09.2019 г.

Предстои третото издание на меден празник в Шумен

Проявата започва в събота и ще продължи до 4 октомври
Предстои третото издание на меден празник в Шумен

На 28 септември от 11 часа в Градската градина се открива третият Меден фестивал „Шумен жужи”, съобщиха организаторите на проявата. Представяната 7 дневна изложба-базар има за цел да популяризира ролята на пчелите за опрашването, а също и на пчелния мед и пчелните продукти  за здравето и дълголетието на човека. На 28 и 29 септември изложбата-базар ще бъде в Градската градина, а от 30 септември до 4 октомври включително – на пешеходната зона на бул. „Славянски”, източно от магазин „Детски свят”.

Ако всеки българин изяжда по килограм пчелен мед годишно, то цялото произвеждано количество ще се реализира в България, а това ще доведе до развитие на пчеларството като отрасъл, до навлизане на млади хора в тази благородна професия, до повишаване добивите от селскостопанските култури, до опазване на биоразнообразието, защото пчелите са гаранти на екологията и плодородието, смятат от Съюза на българските пчелари в Шумен. Последните данни обаче не подкрепят това твърдение – в България се произвеждат 10-11 хил. тона мед годишно, т. е. средностатистическият българин ще трябва да се напъне да яде по кило и половина годишно, за да не остане за износ.  

Мотото на фестивала е „Мед, песни и туризъм – за здрав и бодър организъм”. Празничната програма пък е посветена на Международния ден на туризма 27 септември и на Международния ден на музиката и на възрастните хора 1 октомври. В нея ще участват хорови състави за туристически песни ”Еделвайс” от Велико Търново с диригент Иван Данчев, викална група ”Ехо” от Казанлък с художествен ръководител Валентин Узунов и туристически хор ”Планинско ехо” от Шумен с диригент Наташа Христова, съставите за стари градски песни „Нежен пламък” с художествен ръководител Станимир Демирев и „Пролет” с художествен ръководител Сафинка Иванова от Велико Търново, вокална група ”Медени гласове” към народно читалище ”Напредък 1869” с художествен ръководител Наташа Христова, вокална група ”Рябинушка” към Руски клуб ”Славяне 2000” и народно читалище ”Напредък 1869” с художестевн ръководител Анета Митева, фолклорна група ”Веселина” към народно читалище ”Стилиян Чилингиров 1963” с художествен ръководител Мария Върбанова, както и два танцови състава на най-младия хореограф в Шумен Ростислав Борисов: Детският танцов състав „Пламъче” и Клубът за народни хора „Шумналии”.

Инициатор за провеждането на празника e Съюзът на българските пчелари в Шумен, а съорганизатор от първото издание на фестивала е народно читалище „Боян Пенев – 1949 г.”. По-късно в организацията му се включиха туристическото дружество „Мадарски конник” и народно читалище „Напредък – 1869 г.”. Фестивалът се провежда на 2 години със съдействието и подкрепата на Община Шумен. Меденият фестивал ”Шумен жужи” е  ярко доказателство, че местни власти  и граждански организации могат да работят заедно за защита  живота на планетата, убедени са от местния пчеларския съюз.

Предстои третото издание на меден празник в Шумен
14645
 

Последни материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Свързани материали
Виж
При силен интерес премина откриването на новата база на Тайтън Машинъри в Шумен
До 15 723 дка ще се напояват в Сливенско и до 15 321 дка в Шуменско по мярка 4 от ПРСР
„Тайтън Машинъри България“ с нов търговско-сервизен център в Шумен
С бърза реакция на служители на ИАРА след получен сигнал през нощта
Извадиха 300 метра бракониерски мрежи от шуменски язовир
Над 450 кубика дърва са отсечени без разрешение от общината
Установиха незаконна сеч в частни земеделски имоти в Шуменско
Срещи в Шумен
Агроведомството с нови мерки в подкрепа на фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини