Към 2 септември делът на пшеницата от 1 до 4 клас, използвана за производството на хляб и тестени изделия, се оценява на 78,4% от цялата ожъната досега в Русия, сочат данни от наблюденията върху зърнената култура, извършени от специалисти от руското Федерално държавно бюджетно учреждение „Център за оценка на качеството на зърното”, цитирани от електронното издание АПК-Информ. Спрямо предишните данни от седмица по-рано делът на хлебното зърно като част от общото е намалял от 79,1% , но остава много над миналогодишната стойност от 69%. За целите на оценката са проверени общо 22 млн. тона мека пшеница, или 36,2% от прибраната до момента реколта от 60,7 млн. тона.
„Резултатите от проучването сочат, че делът на пшеницата 1 клас е 0,01% (през 2018 г. такава не е била произведена), 2 клас – 0,04% (при същото ниво като миналогодишното), 3 клас - 30,5% (при 21,8% през миналата година), 4 клас – 47,9% (47,2% през 2018 г.)”, се посочва в съобщението.
Колкото до ечемика, то към 2 септември зърното 1 клас достига 34,6% при 26,5% през 2018 г., а 2 клас – 65,4% при 73,4% през миналата година. Били са проучени 2,6 млн. тона, или 22% от общото ожънато дотогава количество от 11,6 млн. тона.