Начало » Новини » Коментари
12.08.2019 г.

Проектите за фермерски пазари ще трупат точки само за продажба на млечни продукти, плодове и зеленчуци

Биопродуктите остават извън приоритетите
Проектите за фермерски пазари ще трупат точки само за продажба на млечни продукти, плодове и зеленчуци

sinor

На последния мониторингов комитет на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) са одобрени критериите за подбор на проектните предложения по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата за доставки“. Приемът е насрочен за септември октомври тази година с бюджет от 8 милиона евро.

Интересът към това финансиране е огромен, тъй като дребният бизнес само така бива подпомогнат да излага продукцията си директно на фермерските пазари, допускайки по веригата между него и потребителите да има само един посредник. В Европа фермерските пазари отдавна са традиция, като тяхната организация изцяло се поема от държавата, общините или европейските фондове, така че цената на фермерската продукция остава изцяло за производителя, а не се товари с надценки от търговците по веригата.

Според критериите за оценка за видовете продукти, които ще бъдат предлагани на тези пазари, максималните точки са 20 точки и ще се дават само за реализация на продукти, които са резултат от дейността на земеделските стопани в сектор „плодове и зеленчуци” или в сектор „животновъдство”. На въпрос на биопроизводителите дали ще има бонус точки за биопродукти, експертите от министерството на земеделието отговориха, че те са приоритетни по много други подмерки, затова при фермерските пазари не са предвидени точки отделно за тези пордукти.

Най-много 50 точки ще се дават за приоритет 2 „Оценка на  участниците  в проекта“, като изискването към оценката на участниците в обединението за къса верига за доставка или местен пазар е най-малко 75% от тях да попадат в категорията на малки земеделски стопанства в съответствие с дефиницията по ПРСР, т.е. да имат между 2000 и 7999 евро стандартен производствен обем или да са одобрени за подпомагане по Тематичната подпрограма, която е част от ПРСР ( 2014-2020 ). 40 точки се предоставят по този критерий за оценка.

Ако пък кандидатите участват в групи и организации на производители, признати от министъра на земеделието, тогава отново 40 точки се дават по този критерий, като тук се отваря една скоба, че не е възможно натрупване на точки между  двата критерия за малък производител и организация т.е. не могат да бъдат получени 80 точки, ако някой отговаря на двата критерия.

По първия критерий за териториалния обхват ще се дават 10 точки, ако продуктите са произведени в планински райони“ като минималните изисквания са следните:

По критерий 1.1, териториалният обхват на дейностите по проекта попада изцяло в обхвата на планинските райони в страната, се дават 5 точки.

По критерий 1.2, всички земеделските стопани, участващи в обединението за къса верига на доставки или местен пазар, извършват земеделска дейност, свързана с проекта на територията на планински райони в страната, се дават също 5 точки.

По отношение на относителния дял на земеделските стопани, участващи в обединението - ако най-малко 75 % от земеделските стопани, участващи в обединението за къса верига на доставки или местен пазар, извършват земеделска дейност, свързана с проекта на територията на планински райони в страната, се дават 3 точки.

И ако най-малко 50 % от земеделските стопани, участващи в обединението за къса верига на доставки или местен пазар, извършват земеделска дейност, свързана с проекта на територията на планински райони в страната се дават 2 точки.

Отделно 10 точки ще се дават за групи и обединения, включващи най-малко 15 земеделски стопани, като тук е акцентирано по отношение на бройката на земеделските стопани, които участват в едно такова обединение.

Ако пък бройката на земеделските стопани е 10, тогава се дават 7 точки. При най-малко петима земеделски стопани, участващи в групата и организацията, тогава точките са 5.

В този програмен период се наложи един критерий за допустимост, т.е. едно проектно предложение, независимо по коя мярка е, трябва да събира минимален брой точки, за да бъде допустимо за подпомагане.

По тази подмярка се предлага като част от критериите за оценка, минималният брой точки за подпомагане на едно предложение да е в рамките на 10 точки. Максималният  брой точки е 80

На въпрос на Рангел Матански от съюза на говедовъдите дали отделните членове на групите и организациите на производителите трябва отделно да заявяват искане за участие в подобен проекти, Владислав Цветанов от агроведомството посочи, че тази подмярка се отнася за всички земеделски стопани, които участват в една група или организация на производители и не е необходимо всеки един от членовете да заявява желание, в случай че самата група или организация участва, тъй като това решение се предполага, че ще се вземе от Общото събрание или органът, който е упълномощен да взема такова решение.

Друго питане, свързано със земеделските кооперации – а именно дали те ще бъдат допустими при кандидатстване за къси вериги на доставка, експертът отговори, че вероятно кооперациите са регистрирани като земеделски стопани, така че те ще имат пълно право като земеделски стопани да участват в обединението за къса верига на доставка и/или местен пазар.                                

Проектите за фермерски пазари ще трупат точки само за продажба на млечни продукти, плодове и зеленчуци
8840
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини