Начало » Пазари » Зърно
31.07.2019 г.

Цените на пшеницата в ЕС са стабилни въпреки добрите добиви

Пазари
Цените на пшеницата в ЕС са стабилни въпреки добрите добиви

sinor

Сутринта на 31 юли мелничарска пшеница се търгуваше на борсата в Париж по около 177евро за тон, тоест само с 1 евро по-евтино в сравнение със закриването на борсата на 1 юли 2019 г. и то при засилваща се реколтна преса. Търговците  коментират, че горещото и сухо време в Германия и Франция  създава идеални условия за бързото приключване на жътвата. 

В средата на месеца повечето анализатори редуцираха своите прогнози заради рекордните високи температури и липсата на валежи в основните региони на зърнопроизводство на Стария континент. 

През последните дни картината е обратна, тъй като резултатите се оказаха по-високи от песимистичните прогнози.  Прогнозите за  добива от мека пшеница във Франция – най-големият производител на пшеница в ЕС, вече се движат в границите 38-39 млн.т, в сравнение с около 37 млн.т очаквани допреди две –три седмици. Добри са не само количествените, но и качествените показатели на новата реколта, като съдържание на протеин. Средното съдържание на протеин във френската реколта е около 11,50%, което гарантира липсата на проблеми при износа.

Всъщност активизирането на експортната дейност на фона на понижението на курса на еврото и влошените перспективи за руската реколта са фактори за стабилна европейска ценова конюнктура.

Зърнопроизводителите в ЕС задържат продажбите, изчаквайки по-високи цени, тъй като на хоризонта се задава серия от мащабни международни търгове.  

Държавната агенция за зърнени култури на Алжир OAIC обявява търг за покупка на хлебна пшеница за транспортиране през септември. Преговорите изглеждат доста напрегнати и според търговски източници OAIC се стреми да свали цената до около 215 долара за тон C & F.

Германските фермери също демонстрират добър напредък  в прибирането на новата реколта - и то в условията на ценови застой. Стандартната мелничарска  пшеница с 12% протеин за доставка през септември продължава да се котира на база СРТ Хамбург средно с 4 евро под цената на декемврийския контракт на борсата в Париж, тоест по 186 евро за тон.

От  Полша също информират за  бърз напредък в жътвата, но въпреки това цената на мелничарската пшеница с 12,5% протеин там през миналата седмица се покачи средно с 10 злоти (EUR2,35) – до 660-700 злоти на тон СРТ (153,7-163 евро). „Въпреки добрата реколта, цените леко се повишиха поради намалените продажби от страна на земеделските производители, тъй като не се знае какво ще се случи с царевицата, която страда от необичайно дълъг сух период“, споделя авторитетен   полски търговец.

Износът на полска пшеница напоследък бележи спад, тъй като офертите от балтийските държави, включително Литва, са 2-4 евро на тон по-евтини от полските.

Мая Асенова

Цените на пшеницата в ЕС са стабилни въпреки добрите добиви
9576
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини