Начало » Новини » Коментари
30.07.2019 г.

Четвърта индустриална ферма с чума – плъзват слухове дали не намирисва на диверсия?

Въпрос без отговор
Четвърта индустриална ферма с чума – плъзват слухове дали не намирисва на диверсия?

sinor

Въпреки стриктните мерки срещу появата на африканска чума по свинете днес в четвърта индустриална ферма в Северна България е открито огнище на смъртоносната зараза. От агенцията по храните доказаха, че болестта е поразила животни от ферма в ситовското село Попина, където се отглеждат 17 хиляди прасета. Този случай е първи на чума в голям свинекомплекс в Силистренска област, обясниха от агенцията по храните.

Проблемът е, че докато в частните дворове малцина стопани въведоха мерки срещу заразата, то в големите стопанства още от миналата година се прилага стриктна дезинфекция не само за влизащите камиони, но и за работещите, което би трябвало да бъде своеобразна бариера срещу вируса. Затова и бумът с огнищата в големите ферми вече започва да навежда на мисълта, че може би става въпрос за умишлена икономическа атака срещу един от малкото добре развити подотрасли на българския агросектор, каквото е свиневъдството. До този момент този бизнес осигуряваше 40 на сто от прясната консумация на свинско месо в страната, като в тази бройка не влизат прасетата от така наречените „задни дворове“, които също се умъртвяват принудително, дори и да са здрави.

Вървят и слухове, че заразата е пренесена с вносни фуражи и хранителни добавки от държави, които имат интерес свиневъдството в Източна Европа да се затрие. Тези подозрения се подклаждат от факта, че на този етап чумата добива масови размери само в източните части на Европа.

Дали някой отговорен фактор ще даде обяснения, за да обори тези твърдения, не е ясно – но обществеността е в очакване. По време на последния парламентарен контрол земеделският министър Десислава Танева остро отхвърли възможността да има пренасяне на зараза с фуражите, но нейното изказване беше свързано с други необмислени слухове, които можеха да навредят на българската търговия със зърно.

На този етап Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчита броя на огнищата, потвърдени от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Ветеринарите извършват и нелеката задача да евтаназират болните животни, които вече надхвърлиха 100 хиляди броя. Миналата година в Румъния унищожените прасета бяха 300 хиляди.

Днес от БАБХ потвърдиха и едно ново огнище на африканска чума при домашни свине в област Русе, град Бяла в лични стопанства, където се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорната зона, създадена около потвърденото на 16 юли 2019 г. огнище в регистрирана фамилна ферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от днес, 30 юли 2019 г.

Установен е и нов случай на африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново.

В Попина и Бяла са създадени зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор. Предприетите мерки са въведени чрез заповеди на изпълнителния директор на БАБХ, публикувани на сайта на Агенцията тук.

От агенцията за пореден път повтарят, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, били ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

От друга страна изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

БАБХ отново предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпоредени със заповед (от 9.7.2019г.) на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

Четвърта индустриална ферма с чума – плъзват слухове дали не намирисва на диверсия?
10587
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Домашна свиня
Открито е огнище на африканска чума в Ловешко
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
БАБХ
Кампанията за борба с чумата по свинете продължава
БАБХ
Първите за 2023 г. огнища на африканска чума по свинете са сред дивеча
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини