По повод националния празник на Швейцария 1 август фермерският пазар в София, който традиционно се провежда в сряда пред сградата на министерството на земеделието, ще бъде посветен на швейцарското производство. Мнозина от фермерите и малките производители на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ са подкрепени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, което допълнително определя темата на утрешното издание.
На събитието в 12,30 часа са поканени да присъстват посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен и заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов, много приятели и съмишленици на идеята за подкрепа на традиционното българско производство.
Във времето за дегустации ще има различни швейцарски сирена, както и прочутото швейцарско фондю, подготвено от шеф Йордан Касабов от Chef’s Club Sofia. Ще се продават меко алпийско сирене, направено от българско мляко по швейцарска рецепта, както и много млечни от продукти от фермите с швейцарска подкрепа и ….още българо-швейцарски изненади.
Това събитие на Фермерския фестивал се провежда по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Фестивалът се организира от „Икономедиа“ и Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА всяка сряда от 10 до 18 часа пред Министерството на земеделието.
Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и др.