Начало » Новини » Коментари
30.07.2019 г.

Може да се намерят пари за биофермерите за този програмен период

Политики
Може да се намерят пари за биофермерите за този програмен период

sinor

Министерството на земеделието е открило възможност да попълни изчерпания бюджет за подпомагането на биологичното производство през този програмен период, но окончателното решение ще бъде оповестено в края на годината, когато приключи одитът в сектора. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева при първата среща с бизнеса, на която бяха обсъдени предложенията за Общата селскостопанска политика след 2020 година.

Проблемът с окастрения бюджет е голям, тъй като България стана единствената държава в ЕС, където биопроизводството не е приоритетно и от миналата година досега маса фермери се отказаха от него.

Ще припомним, че през 2017 година поради засиления интерес към биопроизводството бюджетът по подмярка 11 „Биологично земеделие“ в размер на 150 милиона евро беше изчерпан, което означаваше, че до 2020 г. създадените нови стопанства не можеха да разчитат на европейско и национално подпомагане.

В преговорния процес за втория програмен период, проведен по времето на Димитър Греков, за мярка 11 бяха заложени още по-малко средства – 100 млн. евро, които бяха коригирани на 150 млн. евро при следващия кабинет, когато за преговорите отговаряше Васил Грудев, сегашен изпълнителен директор на фонд „Земеделие“.

От Българска асоциация Биоземеделие още по време на първите преговори бяха изчислили, че с темповете на увеличение на новите биоферми минималният бюджет по мярка 11 за периода 2014 – 2020 г. би трябвало да бъде поне 230 милиона евро.

Очевидно, че земеделският министър Десислава Танева смята да коригира допусната грешка от 2014 година, като обещава да работи плътно с браншовите организации по отношение на бъдещото подпомагане.

Въпросът е дали новите сертифициращи организации ще действат по правилата, защото от края на миналата година фермерите са свидетели на невиждана чистка по отношение на законно действащите фирми, които проверяват биологичните производители и които имат доверието на европейските органи. Съществува съмнение, че администрацията би могла да създаде чадър над определени сертифициращи фирми, работещи по схеми за източване на средства, защото вместо да контролират бизнеса, ще прикриват фалшиво действащи биоземеделци, които само ползват субсидии, без да произвеждат за пазара.

Преди две години при проверка на Европейската комисия бяха установени нередности при някои от сертифициращите организации, в резултат на което Брюксел заплаши България със спиране на парите за този сектор, ако контролът не се завиши. По тази причина и проверките в цялата страна се засилиха, но поради силно ограничения капацитет на чиновниците в министерството, които наистина разбират от биопроизводство, фермерите излязоха на протест през пролетта на тази година. След този протест по предложение на бранша беше назначен заместник-министър Чавдар Маринов, който да представлява интересите на биоземеделците и на производителите на плодове и зеленчуци в комуникацията с властта.

Целта на мониторинга върху бранша е да докажем пред Европейската комисия, че всички, които получават европари за земеделие, произвеждат плодове и зеленчуци без химия. И това трябва да се случи до края на 2019 г.

Може да се намерят пари за биофермерите за този програмен период
8302
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини