Начало » Новини » Страната
12.07.2019 г.

Обгазяват Добруджа с пелена от лавандулов дим

Маса фермери ще пострадат от свръхпроизводство това лято
Обгазяват Добруджа с пелена от лавандулов дим

sinor

Жътвата на лавандула е към края си, но в Добруджа, където масовите инвестиции превърнаха един милион декара с жито в етерично-маслени култури, са на път да докарат масови фалити за фермерите. За това алармират земеделци от региона, които заради високите добиви и ограничения капацитет на розоварните няма да успеят да продадат лавандуловия цвят и той ще изгние на полето.

Проблемът със свръхпроизводството се изостри още през миналата година, когато експерти прогнозираха, че след бума в розопроизводството същото ще последва през 2019 г. и с лавандулите.

Докато в Южна България добивите от декар лавандулов цвят се движат между 400 и 450 кг от дка, то върху чернозема на Добруджа те достигат около 700 кг от дка, което увеличава и рандемана при преработката, посочи за Синор.БГ Гергана Андреева, председател на Националната асоциация Етерични масла, парфюмерия и козметика. Като се добави фактът, че миналата година България не успя да реализира цялото производство на лавандулово масло, с натрупването на новите количества спадът в цените ще расте, сочат прогнозите.  

Само в Добруджа розоварните са 120, но при тазгодишния добив те са недостатъчни да поемат продукцията от новите полета. Тъй като жътвата не е приключила, затова и окончателните данни за реколтата тази година все още не са обявени.

Проблемите в сектора обаче ще се задълбочават не само заради загубите от непреработената продукция, но и заради екологичните бомби, които залагат самите розоварни. Само преди дни над небето на Каварна и други райони от Добруджа се стелеха пелени от задушливи лавандулови миризми, получени от изгарянето на отпадната суровина. Стъблата и стърнищата от лавандулата съдържат остатъчни етерични масла, които при изгаряне се освобождават във въздуха и обгазяват населените места. Кметовете по места започнаха да глобяват розоварните като замърсители и този проблем ще се изостри, докато преработвателите не започнат да преработват и тези отпадъци.

„Запознати сме с проблема, затова и в Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък се работи по няколко технологии за усвояване на веществата от стръковете на лавандулата“, посочи Гергана Андреева. Освен като хранителни добавки отпадъчната маса от лавандулата може да се използва още в козметичната индустрия или пък като пелети за отопление.

Проблемът със свръхпроизводството на етерично-маслените култури ще се обсъжда и в министерството на земеделието, тъй като досегашните преференции, които се даваха при одобрението на проекти в този бранш, очевидно водят до хаос и сривове в цените, което пък подкопава очаквания икономически ефект.

Тези проблеми вероятно ще бъдат обект на обсъждане на SWOT-анализа по досегашното европодпомагане, което ще се проведе на 25 юли в министерството на земеделието, посочи за Синор.БГ министърът на земеделието Десислава Танева. Тя припомни, че в бъдещата ОСП 2020 – 2027 г. мерките по опазването на околната среда са сред приоритетите в земеделието. А това означава, че в основата на новото финансиране ще бъде и оползотворяването на отпадъците в земеделието. Въпросът е как по-бързо да се осъществи синергията между наука и бизнес, така че проектите да се реализират в практиката.

Екатерина Стоилова 

Обгазяват Добруджа с пелена от лавандулов дим
18298
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
При около 85 на сто ожънати площи
Средният добив от пшеницата в Добричко надхвърля 560 килограма от декар
В разгара на прибирането на реколтата
Средният добив от лавандулата в Добричко е 544 килограма от декар
За сметка на обема намалява средната продажна цена
Гергана Андреева: Пандемията предизвика силен ръст в търсенето на лавандулово масло
Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
Седмо издание
От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата
Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини