Начало » Новини » Страната
18.06.2019 г.

За първи път Фестивал на алтернативното земеделие в село Осоица

Предстоящо
За първи път Фестивал на алтернативното земеделие в село Осоица

sinor

На 22 и 23 юни софийското село Осоица, община Горна Малина, за първи път ще се проведе Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро” - събитие, което има за цел да запознае по-широк кръг от хора с другата възможност за бизнес и практическите техники за устойчиво използване на ресурсите, отглеждане на чиста храна и запазване на живота в почвата, съобщават организаторите.

 „АлтерАгро” ще се проведе в двора и сградата на старото училище в Осоица. След повече от 30 години, с помощта на организаторите от Фондация „Повей”, партньорите на фестивала, доброволци и местни жители, училището отново ще отвори врати.

За първия ден са насрочени лекции за пермакултурен дизайн с Михаил Косев, а също и за щадящите форми на обработка на големи площи чрез плитка оран и пробиотици с лектор Владимир Христов. 

Любомир Хаджийски ще говори за начините на отглеждане на местни микроорганизми за съживяване и обогатяване на изтощена почва.

Специално внимание е предвидено за темата  „биодинамично земеделие”, по която Марин Теодор Назар ще изнесе лекция в събота и ще направи работилница на открито в неделя.

Паралелно с лекциите в театралната зала на училището, на 22 юни целия ден на открито ще се проведат различни работилници и ателиета. Кошничарство и плетене с местни майстори, работа с грънчарско колело и месене на хляб с квас с Ива Каменова.

За децата също са предвидени занимания – кино работилница с НИМ Анимейшън, правене на кукли и куклен театър с Бояна Минковска от „Репичка”, музикална работилница и за най-малките –  създаване на зеленчукова градинка с предоставен от фирма „АгроБиоВет” компост.

На 22 юни вечерта жените от фолклорната група на село Осоица ще въвлекат гостите на фестивала в традиционното за селото тайнство на Еньовден.

През втория ден на фестивала - 23 юни, освен биодинамичната работилница, ще има демонстрация на сглобяване на куполна конструкция с един от пионерите в България - Генчо Генчев. По време и на двата фестивални дни са предвидени щандове, където местни и гостуващи производители и творци могат да изложат своята продукция. Ще има и прожекции на тематични филми.

Желаещите да нощуват на 22 юни имат възможност да изберат между мястото, предвидено за палатки в двора на училището, също и стая в някоя от къщите за гости в съседните села, които могат да разгледат в интернет страницата на Община Горна Малина.

Фестивалът на алтернативното земеделие „АлтерАгро” е напълно безплатен за посетителите. Организира се с подкрепата на Община Горна Малина, кметството на село Осоица, Сдружение на читалищата в Горна Малина, „Хармоника” АД, „Амитица” ООД, „АгроБиоВет” ЕООД, Архитектурно студио „Архперо”, Студио за дизайн „АМ”, „Лактан” ЕООД и доброволния труд на местни жители и привърженици на идеята за чисто и щадящо земеделие.

Детайли за събитието и програмата може да намерите на Фейсбук страницата на фестивала и събитието.

Идеята на Фондация „Повей” за организирането на „АлтерАгро” е да дава редовни срещи на хора, които практикуват или имат интерес към алтернативните земеделски практики, за да могат да обменят опит и да вдъхновят промяна в отношението на хората към начините за отглеждането на тяхната храна.

За първи път Фестивал на алтернативното земеделие в село Осоица
6223
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини