Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.06.2019 г.

Защо почервеняват листата на лозите напролет

Необичаен ефект
Защо почервеняват листата на лозите напролет

sinor

По листата на лозите много често се появяват червени или кафеникави петна, в необичайно за това време, за което може да има различни причини. В някои от случаите няма нищо притеснително и растенията се възстановяват бързо. Често причината за необичайните есенни краски   е инфекциозно заболяване, предизвикано от гъбичката Pseudopeziza tracheiphila.

Неинфекциозни причини за почервеняване на листата напролет

Червеният или кафеникав контур по листата може да се дължи на сухи и топли ветрове. В този случай на обратната страна на листата се запазва обичайният им цвят. Листата не се разрушават и не умират. Растенията се справят успешно с този проблем, но може да им се помогне, като се използват различни имуностимулатори и се подхранват листно.

Недостигът на калий, когато е съпроводен със засушаване и внезапни температурни промени, може също да предизвика промяна в окраската на листата. В този случай едновременно се променя цялото растение и се характеризира не само с почервеняване на листата, но и с удебеляване на  жилките. Това се случва най-често на бедни почви, с повишено съдържание на глина. Глинестите минерали задържат калия (калиева фиксация) и той се намира в недостъпна или фиксирана форма.  В двата случая лозята не могат да го оплзотворяват в този му вид и той остава трудно достъпен.

Картината може да се усложни при прекомерно натоварване с гроздове. Наложителни са незабавни мерки, защото растенията могат да загинат. Още с появата на първите признаци те трябва да се пръскат с калиев нитрат. Процедурите се провеждат сутрин или вечер – пет пъти през осем дни. При наличие на калиев дефицит с есенната обработка се внася калиев хлорид или сулфат.

Инфекциозни причини за почервеняване на листата

Това заболяване се причинява от гъбичка и се нарича Червен Бренер (червен огън). Патогенът поразява съдовата система на растенията и те отслабват. Презимува като мицел в опадалите листа и през пролетта причинява първите проблеми. Оптималната температура за развитие на гъбичката е 20 градуса по Целзий. При по-ниски от +13 градуса и по-високи от +27 градуса развитието и се преустановява.

По листата на червените сортове се появяват едри рубинени петна, а на белите – кафеникави, които са ограничени от нерватурата на засегнатата част. По периферията на петната се наблюдава жълт или по-яркозелен контур. С времето петната се сливат и листата загиват.

Червеният Бренер се различава от неинфекциозните по това, че оцветяването започва най-напред от долните листа и се развива постепенно към върховете.

Профилактиката включва събиране и изгаряне на всички листа и последваща есенна обработка.

Химичните средства са: Шампион, Акробат, Ридомил, Купроцин и др. Те трябва да се сменят, защото гъбичката има свойството да изгражда устойчивост към препаратите, което прави борбата със заболяването по-сложна.

Пръска се, когато летораслите са достигнали дължина 25-30 см, преди цъфтеж и веднага след него. Следва многократно обработване на всеки   14-20 дни от двете страни на листата. При ранното пръскане могат да се използват и органични фунгициди, които са по-щадящи.

Важно е да се знае, че сортовете, които са устойчиви на мана, се заразяват много по-често с червен огън, защото не се води ефикасна борба с нея.

Защо почервеняват листата на лозите напролет
35198
 

Последни материали
Виж
Без ваксинация две трети от страната може да пламне до 2 седмици
Използва се ваксина за различен от върлуващия у нас серотип на синия език
Доклад на Синор.БГ
Запознайте се с двама фермери, създали собствения си независим малък свят
За 2 щети не може да бъде потвърдено, че са нанесени от кафяви мечки
В Смолянско провериха 17 сигнала за щети от мечки през юли
Специализирана комисия от София ще преценява и нарежда обезщетения
Над 240 заявления за пропаднали площи с трайни насаждения са подадени в Търговищко
Въпреки скока от 145 на сто при доставките на соя за трети страни
ЕС сви с над една трета износа на маслодайни култури в началото на сезона
Полезни съвети
Защо краставиците растат с неправилна форма и може ли да го предотвратим
Свързани материали
Виж
ДФЗ отваря втори прием по четири интервенции за лозари за 2025 година
Влизат в сила новите условия за подпомагане по интервенциите в лозаро-винарския сектор
Ремонти на капково напояване не се финансират
Срокът в интервенцията за преструктуриране на лозя се съкращава с 5 месеца
С бюджет над 5,8 млн. лева
От 1 до 8 юли ще има втори прием по интервенциите за лозаро-винарския сектор
Министерството на земеделието вече стъпи в Еврозоната
Изхвърлят пласмасовите съдове за съхранение на вино с нормативни промени
МЗХ
От 15 май до 15 юни лозарите могат да кандидатстват за застраховане срещу бедствия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини