Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Защо почервеняват листата на лозите напролет

Необичаен ефект
Синор.БГ / 03.06.2019 г.
Защо почервеняват листата на лозите напролет

sinor

По листата на лозите много често се появяват червени или кафеникави петна, в необичайно за това време, за което може да има различни причини. В някои от случаите няма нищо притеснително и растенията се възстановяват бързо. Често причината за необичайните есенни краски   е инфекциозно заболяване, предизвикано от гъбичката Pseudopeziza tracheiphila.

Неинфекциозни причини за почервеняване на листата напролет

Червеният или кафеникав контур по листата може да се дължи на сухи и топли ветрове. В този случай на обратната страна на листата се запазва обичайният им цвят. Листата не се разрушават и не умират. Растенията се справят успешно с този проблем, но може да им се помогне, като се използват различни имуностимулатори и се подхранват листно.

Недостигът на калий, когато е съпроводен със засушаване и внезапни температурни промени, може също да предизвика промяна в окраската на листата. В този случай едновременно се променя цялото растение и се характеризира не само с почервеняване на листата, но и с удебеляване на  жилките. Това се случва най-често на бедни почви, с повишено съдържание на глина. Глинестите минерали задържат калия (калиева фиксация) и той се намира в недостъпна или фиксирана форма.  В двата случая лозята не могат да го оплзотворяват в този му вид и той остава трудно достъпен.

Картината може да се усложни при прекомерно натоварване с гроздове. Наложителни са незабавни мерки, защото растенията могат да загинат. Още с появата на първите признаци те трябва да се пръскат с калиев нитрат. Процедурите се провеждат сутрин или вечер – пет пъти през осем дни. При наличие на калиев дефицит с есенната обработка се внася калиев хлорид или сулфат.

Инфекциозни причини за почервеняване на листата

Това заболяване се причинява от гъбичка и се нарича Червен Бренер (червен огън). Патогенът поразява съдовата система на растенията и те отслабват. Презимува като мицел в опадалите листа и през пролетта причинява първите проблеми. Оптималната температура за развитие на гъбичката е 20 градуса по Целзий. При по-ниски от +13 градуса и по-високи от +27 градуса развитието и се преустановява.

По листата на червените сортове се появяват едри рубинени петна, а на белите – кафеникави, които са ограничени от нерватурата на засегнатата част. По периферията на петната се наблюдава жълт или по-яркозелен контур. С времето петната се сливат и листата загиват.

Червеният Бренер се различава от неинфекциозните по това, че оцветяването започва най-напред от долните листа и се развива постепенно към върховете.

Профилактиката включва събиране и изгаряне на всички листа и последваща есенна обработка.

Химичните средства са: Шампион, Акробат, Ридомил, Купроцин и др. Те трябва да се сменят, защото гъбичката има свойството да изгражда устойчивост към препаратите, което прави борбата със заболяването по-сложна.

Пръска се, когато летораслите са достигнали дължина 25-30 см, преди цъфтеж и веднага след него. Следва многократно обработване на всеки   14-20 дни от двете страни на листата. При ранното пръскане могат да се използват и органични фунгициди, които са по-щадящи.

Важно е да се знае, че сортовете, които са устойчиви на мана, се заразяват много по-често с червен огън, защото не се води ефикасна борба с нея.

Защо почервеняват листата на лозите напролет
36197
 

Последни материали
Виж
ДФЗ преведе помоща за шарка по овцете и козите
Извънредно Общо събрание
Българската аграрна камара се връща към управление с един председател
Като покупателна възможност сме по-нагоре
България е последна в ЕС при отчитане на средния нетен доход
Последиците за бизнеса
Фермерите свикват със закъснелите слани: зимата в България се стопява
Памукът е хазарт засега
Л. Работов: Министерството на финансите забрави, че има земеделци в криза и поливане
Бюджетната програма за стратегически инвестиции 2026-2028 г.
Държавата заделя едва 10 млн. евро за ремонт на язовири до 2028 г.
Свързани материали
Виж
Унгария затяга контрола върху лозята заради златиста жълтеница
Бобови, зърнени, кръстоцветни
Сидерати за обогатяване на почвата в лозята
ДФЗ
От 15 октомври ще се кандидатства с проекти за подновяване на лозята
В Лозята на Сара от години се бере през нощта
По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино
Лозовите листа побеляха, детелината се свари
Чудото на Брестовица – Рени Джингарова видя 64 градуса в лозето това лято
Испания предприе спешни мерки за защита на на Канарските острови от филоксера по лозата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини