Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.06.2019 г.

Защо почервеняват листата на лозите напролет

Необичаен ефект
Защо почервеняват листата на лозите напролет

sinor

По листата на лозите много често се появяват червени или кафеникави петна, в необичайно за това време, за което може да има различни причини. В някои от случаите няма нищо притеснително и растенията се възстановяват бързо. Често причината за необичайните есенни краски   е инфекциозно заболяване, предизвикано от гъбичката Pseudopeziza tracheiphila.

Неинфекциозни причини за почервеняване на листата напролет

Червеният или кафеникав контур по листата може да се дължи на сухи и топли ветрове. В този случай на обратната страна на листата се запазва обичайният им цвят. Листата не се разрушават и не умират. Растенията се справят успешно с този проблем, но може да им се помогне, като се използват различни имуностимулатори и се подхранват листно.

Недостигът на калий, когато е съпроводен със засушаване и внезапни температурни промени, може също да предизвика промяна в окраската на листата. В този случай едновременно се променя цялото растение и се характеризира не само с почервеняване на листата, но и с удебеляване на  жилките. Това се случва най-често на бедни почви, с повишено съдържание на глина. Глинестите минерали задържат калия (калиева фиксация) и той се намира в недостъпна или фиксирана форма.  В двата случая лозята не могат да го оплзотворяват в този му вид и той остава трудно достъпен.

Картината може да се усложни при прекомерно натоварване с гроздове. Наложителни са незабавни мерки, защото растенията могат да загинат. Още с появата на първите признаци те трябва да се пръскат с калиев нитрат. Процедурите се провеждат сутрин или вечер – пет пъти през осем дни. При наличие на калиев дефицит с есенната обработка се внася калиев хлорид или сулфат.

Инфекциозни причини за почервеняване на листата

Това заболяване се причинява от гъбичка и се нарича Червен Бренер (червен огън). Патогенът поразява съдовата система на растенията и те отслабват. Презимува като мицел в опадалите листа и през пролетта причинява първите проблеми. Оптималната температура за развитие на гъбичката е 20 градуса по Целзий. При по-ниски от +13 градуса и по-високи от +27 градуса развитието и се преустановява.

По листата на червените сортове се появяват едри рубинени петна, а на белите – кафеникави, които са ограничени от нерватурата на засегнатата част. По периферията на петната се наблюдава жълт или по-яркозелен контур. С времето петната се сливат и листата загиват.

Червеният Бренер се различава от неинфекциозните по това, че оцветяването започва най-напред от долните листа и се развива постепенно към върховете.

Профилактиката включва събиране и изгаряне на всички листа и последваща есенна обработка.

Химичните средства са: Шампион, Акробат, Ридомил, Купроцин и др. Те трябва да се сменят, защото гъбичката има свойството да изгражда устойчивост към препаратите, което прави борбата със заболяването по-сложна.

Пръска се, когато летораслите са достигнали дължина 25-30 см, преди цъфтеж и веднага след него. Следва многократно обработване на всеки   14-20 дни от двете страни на листата. При ранното пръскане могат да се използват и органични фунгициди, които са по-щадящи.

Важно е да се знае, че сортовете, които са устойчиви на мана, се заразяват много по-често с червен огън, защото не се води ефикасна борба с нея.

Защо почервеняват листата на лозите напролет
1095

Последни материали
Виж
Фермерите получават ориентир за корекция на прилаганите земеделски практики
Разработват светофари за оценка състоянието на британските почви
В Сливен поевтиняват с 3 стотинки
Цени на яйца за страната на едро и на дребно
Само за седмица са извадени над 1700 метра мрежи
Инспектори на ИАРА извършват масови проверки
Прогнозите сочат още валежи през следващите 10 дни
Дъждовете в САЩ продължават да спъват сеитбата на пролетните култури
На фона на спада на реколтата и ръста на цените
Жегите затрудняват прибирането на реколтата от нектарини в Турция
Според проучване на Агенцията по заетостта
Работниците в хранителния бранш се радват на високо търсене от работодателите
Свързани материали
Виж
След като смени правилата за етикетирането
ЕК промени и законодателството за виното
Практика
Премахване на част от лозовите листа за борба с гниенето
137 лозаро-винарски стопанства кандидатстват за увеличаване на конкурентоспособността
Трифон Зарезан
Порожанов: Лозовите масиви се увеличават всяка година
Християнски празници
Честит Трифон Зарезан!
Законови изисквания
До 15 януари винарите трябва да декларират производството си
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам