Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.05.2019 г.

Инвестиция за 14 млн. евро в преработка и складове за плодове и зеленчуци край Пловдив

Тракия икономическа зона
Инвестиция за 14 млн. евро в преработка и складове за плодове и зеленчуци край Пловдив

sinor

Компанията „Балкан Агрикалчарал“ ще инвестира 14 милиона евро в модерна складова и производствена база в землището на село Калековец, което е в рамките на Тракия икономическа зона. Това съобщиха кметът на Община Марица Димитър Иванов и инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на зоната.

Инвестицията ще бъде осъществена на два етапа - изграждането на логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ 55 000 кв.м и застроена площ от хиляда кв. м. Прогнозната стойност на тази част е 4 милиона евро.

Отделно ще се изгради и преработвателно предприятие за производство на плодови и зеленчукови концентрати, като там е заделен бюджет от 10 милиона евро. Предприятието ще бъде върху 45 000 кв. м, от които 7 000 кв. м разгъната застроена площ.

Заводът ще е с високотехнологично италианско оборудване и в него ще се преработват зеленчуците до пюрета – като доматено пюре, например, а плодовете до мус – като ябълков мус, конкретизира кметът Димитър Иванов.

„Балкан Агрикалчаръл“ вече има една фабрика до Пазарджик. Изборът на мястото на втората фабрика в село Калековец е направен след проучване на условията, предлагани от Тракия икономическа зона и община „Марица“. Но и заради факта, че в Пловдивска област са регистрирани най-много производители на плодове и зеленчуци в страната. Срокът за строителство е 2020 г., като целта е следващата реколта да се преработва в новата фабрика, каза инж. Пламен Панчев. Инвеститорът Муханнед Ал-Нуаими, който е в България от 15 години, е споделил, че е готов дори да удвои производствената си база, стига да постигне стабилни взаимоотношения с производителите на плодове и зеленчуци от Пловдивска област.

Димитър Иванов съобщи още, че през 2018 година администрацията на Община „Марица“ е издала общо 230 разрешителни за строеж предимно на нови и разширяване на вече съществуващи индустриални предприятия. Появата на инвеститор в областта на преработката на плодове и зеленчуци ще реши един от най-значимите проблеми на фермерите от региона – изкупуването на произведената продукция, подчерта кметът на общината.

За да привлече и задържи инвеститорите, „Клъстер Тракия икономическа зона“ предлага да обучава и квалифицира кадрите им в учебен център.

Сдружението е бенефициент по проект „Таргетирано Развитие и Актуализация на Клъстерни Информационни Активи“  /ТРАКИА/. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, по процедура „Развитие  на клъстери в България“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и от националния бюджет на Република България.

Ощата стойност на проекта е 1 754 167,51 лв., от които 1 057 221,95 лв. европейско и 186 568,61 лв. национално съфинансиране, конкретизира днес по време на заключителна пресконференция ръководителят на проекта Емил Димитров. В момента се финализират дейностите по реализацията на проект ТРАКИЯ.

Ще се закупи обзавеждане и оборудване за 10 зали за теоретично обучение и за 1 тренировъчен център за учебна практика, в това число 211 компютъра, модерен софтуер и електронна платформа за управление на електронни масиви на „Клъстер Тракия икономическа зона“ и дистанционно обучение.

Този учебен център е допълнителна инфраструктура към инвеститорите, която предлага зоната, посочи Георги Стоев, управляващ съдружник в „Индъстри уоч“. Според него резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека. И в тях влизат само хората, които са в нискотехнологичните сектори и тези, които са в областта на „услугите“, тъй като много професионални кадри изобщо не се включват в пазара на труда.

С професионална квалификация в учебния център на „Клъстер Тракия икономическа зона“ те лесно могат да започнат работа в среднотехнологично предприятие в областта на автомобилната, машиностроителната или преработвателната индустрии, сектори с по-висока добавена стойност и по-добро заплащане, посочи Стоев.  

Инвестиция за 14 млн. евро в преработка и складове за плодове и зеленчуци край Пловдив
8556
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Албина Ясинская стана „Фермер на Тракия“
„Агрион“ връчи земеделските Оскар-и на Тракия
„Агрион“ награди един от победителите в конкурса на в. „Марица“ „Фермер на Тракия“
„Агрион“ връчи земеделските Оскар-и на Тракия
Младата фермерка Пламена Куртева стана “Фермер на Тракия 2021” при животновъдите
Браншът бие камбаната
Юлиян Ямантиев: Тракия е традиционен за българското вино регион, но Турция може да ни изпревари в регистрацията
Тракия икономическа зона се разширява към Бургас
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини