Начало » Новини » Страната
09.05.2019 г.

Порожанов готов да подаде оставка при искане на Борисов

Министърът на земеделието не се чувства отговорен за скандалите около ДФЗ
Порожанов готов да подаде оставка при искане на Борисов

Министърът на замеделието, храните и горите  Румен Порожанов е изявил готовност пред министър-председателя Бойко Борисов да подаде оставка, ако той му я поиска, обяви ръководителят на агроведомството след едночасов разпит в специализираната прокуратурата във връзка с разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с финансиране от Европейъския съюз по времето, когато е оглавявал Държавен фонд "Земеделие", съобщи Българското национално радио. Преди дни стана ясно, че и самият министър е обект на проверка заради къщите за гости, строени  с евросубсидии, които впоследствие са ползвани не по предназначение, а междувременно се появиха публикации, според които преди години той се е сдобил с евтино жилище в престижен столичен квартал.

На въпрос притеснен ли е за поста си министърът посочи: „Смущава ме дотолкова, доколкото предполагам, че някой много се интересува от темата. Затова съм казал пред премиера в разговор вчера – ако смята, че това е някакъв проблем, че по някакъв начин политически влияя от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка. По отношение на проверките аз нямам никакви притеснения от гледна точка на това какво е правено по отношение на лични доходи, лично имущество и така нататък във времето от 20 и колко години насам, абсолютно всичко е декларирано и законно – пред НАП, пред КОНПИ, така че не желая да го коментирам“. Той подчерта, че не се притеснява и от публикациите, че преди години също е придобил жилища на ниски цени, защото не било вярно.

Порожанов бе разпотван в качеството му на изпълнителен директор на ДФЗ, когато хората около Миню Стайков (според твърденията на прокуратурата) са кандидатствали за около 20 млн. лв. по 2 европейски програми – Програмата за развитие на селските райони и за компенсиране на лозя. Пред прокуратурата той трябваше да изясни дали е упражняван фактически контрол върху отпуснатите по тези проекти пари. Както при коментарите си за скандала с парите за къщи за гости, и сега Порожанов обясни, че в ДФЗ съществува стриктна процедура и тя се спазва, проверяват се документите и по веригата има много служители на фонда, които се грижат за тяхната достоверност. Отговорността, след като парите са получени, носят бенефициентите, обясни той. Министърът обаче отказа да коментира дали е възможно служителите да не са проверявали коректно документите на замесените в схемата около Стайков и заради това да се стигне до обвинение. Той отбеляза, че ако има допуснати нарушения, всеки трябва да понесе своята отговорност.

За себе си Порожанов бе категоричен, че не се чувства отговорен за скандалите, които в момента се вихрят около Миню Стайков и къщите за гости.

Порожанов готов да подаде оставка при искане на Борисов
11338
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Румен Порожанов е новият министър на земеделието в кабинета Борисов 3
Важно за фермера
Румен Порожанов дава точен отговор защо парите за сеитбообращение ще се намалят
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини