Начало » Новини » Страната
29.10.2015 г.

Румен Порожанов дава точен отговор защо парите за сеитбообращение ще се намалят

Важно за фермера

Farmer.bg

През новия програмен период 2014-2020 г.субсидията за сеитбообращение се намалява наполовина и това е съобразено с планирания финансов ресурс за мярката „Агроекология и климат“. Това обяви в интервю за вестник „Труд“ изпълнителният директор на фонд  „Земеделие“ Румен Порожанов по повод опитите на част от бизнеса да излязат на протест срещу намаляването на парите за сеитбообращение. Порожанов поясни, че в наредбата за прилагане на мярката се дава възможност на фермерите, поели подобни 5-годишни ангажименти, да се откажат от прилагане на схемата или да я продължат, но с по-ниска ставка от сега съществуващата 182 евро на хектар.

Подобни промени бяха направени и в прилагането на мерките за местообитанията на зимуващите птици, където е решено субсидията за изхранване на зимуващите видове гъски да бъде до 81 евро на хектар вместо фиксираните 81 евро, както беше в предишния вариант на наредбата.

По повод заплахите за съдебни дела от страна на фермери срещу тези промени, Порожанов отбеляза, че „не би искал да коментира изявленията на земеделски производители и техните претенции за съдебни права, това е тяхно решение, но смятам, че всеки един, желаещ да работи добре и съвместно с институциите и да усвоява коректно еврофондовете, би разбрал, че правилата през новия програмен период са различни, за да не се стига до крайности като съдебни дела. “

По повод приключването на старата Програма за развитие на селските райони Порожанов съобщи, че до 15 октомври т.г. за 43 проекта не са подадени заявки за плащане на обща стойност 35,5 млн. лв.

В рамките на общинската мярка 321, където има 8 големи инфраструктурни проекта, съществуват общини, чиито проекти са в ход на изпълнение и много близо до завършване. Затова фондът е предложил на министерството да се даде още едно последно удължаване за приключване на тези проекти до 13-15 ноември т.г.

Ако това стане, може да бъдат завършени около 5 проекта и да бъдат спасени 27 млн. лв. от споменатите общо 35,5 млн. лв. инвестиции.

По последни данни от общата сума 35,5 млн. лв. на общините са изплатени като аванси 15,7 млн. лв. Те ще трябва да се възстановят, ако проектите не са изпълнени в срок.

Порожанов припомни, че до момента е достигнатио 82% усвояване на програмата, като до Нова година ще бъдат разплатени близо 1382 броя заявки на стойност близо 900 млн. лв.

От извънредния прием по мярка 121 за техника ще се добавят още 100 млн. лв. След всички тези мерки, които приложихме за ефективно усвояване на програмата, смятам, че загубите за тази година могат да бъдат в доста разумни граници под 20-30 млн. евро. Буквално това означава, че програмата ще бъде изпълнена между 92 и 93%.

 

Румен Порожанов дава точен отговор защо парите за сеитбообращение ще се намалят
10932
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Министърът на земеделието не се чувства отговорен за скандалите около ДФЗ
Порожанов готов да подаде оставка при искане на Борисов
Румен Порожанов е новият министър на земеделието в кабинета Борисов 3
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини