Начало » Новини » Света
07.05.2019 г.

ЕК прие методология за определяне на количеството хранителни отпадъци

В опит да преодолее разхищението на храни
ЕК прие методология за определяне на количеството хранителни отпадъци

Всяка година около 20% от храната, произведена в Европейския съюз (ЕС), се изхвърля, което причинява неприемлива социална, екологична и икономическа вреда. В тази връзка Европейската комисия (ЕК) прие делегиран акт за определяне на обща методология за измерване на разхищаването на храни, за да се подпомогнат държавите членки в блока при количественото определяне на хранителните отпадъци на всеки етап от веригата на предлагането на храни, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Методологията ще осигури последователен мониторинг на нивата на хранителните отпадъци в целия ЕС, посочва се в съобщението.

Предотвратяването на разхищаването на храни е определено като една от приоритетните области в Плана за действие за кръгова икономика, приет от Комисията през декември 2015 г., посочват от ЕК. Разхищаването на храни е един от десетте основни показателя на рамката за наблюдение на кръговата икономика, който ни показва колко напреднали сме в прехода от линейно използване към циркулация, в рамките на която загубата на ресурси се свежда до минимум.

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира, че хранителните отпадъци са неприемливи в свят, в който милиони хора все още страдат от глад и където нашите природни ресурси, които правят човешкия живот и благополучието възможни, стават все по-оскъдни.

„За да предотвратим разхищението и изхвърлянето на храна, което е основен приоритет в изграждането на кръгова икономика и устойчиво общество, и да постигнем промяна, трябва да сме в състояние да измерваме правилно хранителните отпадъци и да ги проследим глобално“, допълва Тимерманс.

Еврокомисията подготвя нормативи за намаляване на отпадъците при храните

Юрки Катайнен, заместник-председател по въпросите на заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, отговарящ за здравето и безопасността на храните, заяви днес в реч пред Платформата на ЕС за загуба на храни и хранителни отпадъци: "Бизнесът за предотвратяване на разхищаването на храни е убедителен. Изследванията показват възвращаемост на инвестициите от 14:1 за компании, които интегрират намаляването на загубата на храна и отпадъците в техните операции.“

„Разчитам на активното участие на стопанските субекти в хранителната промишленост за измерване, докладване и действие за хранителните отпадъци. За да може да се прилагат ефективни национални програми за превенция на хранителните отпадъци и да се насърчава циркулярността в хранителната верига, трябва да знаем къде, какво, колко и защо губим хранителните ресурси“, допълва Катайнен.

Планът за действие на ЕС за борба с хранителните отпадъци има за цел да спомогне за постигането на глобалната цел за намаляване наполовина на хранителните отпадъци на глава от населението на ниво търговия на дребно и на потребителите до 2030 г. и да се намалят загубите на храни по веригата за доставки.

До края на юли Делегираният акт ще бъде изпратен на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, т.е. приемането му ще стане в новия мандат на Парламента.

Въз основа на методологията се очаква държавите от ЕС да въведат рамка за наблюдение до 2020 г. като първа година за докладване, за да предоставят на Комисията първите нови данни за нивата на хранителните отпадъци до средата на 2022 г.

ЕК прие методология за определяне на количеството хранителни отпадъци
4353

Последни материали
Виж
Съвет на министрите на земеделието на ЕС
България е за запазване на подкрепата на дребните фермери в новата ОСП
Стартират информационни дни за представяне на новооткрити мерки по Програмата за морско дело и рибарство
Предстоящо
Поредно издание на фермерския фестивал в София
Специализираната прокуратура проверява фонд „Земеделие“ заради делото срещу Миню Стайков
Предстои подписване на споразумението
ЕС и САЩ се договориха за внос на говеждо месо без хормони в Европа
Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич
БАБХ потвърди ново огнище на Африканска чума в област Враца
Свързани материали
Виж
Международни конкурси
Родна фирма за преработка на протеини от отпадъци има шанс да получи финансиране от Chivas Venture
С решения на Министерски съвет
Три общини получават държавни имоти за реализирането на екодейности
Практика
Ефикасно подхранване на почвата с кухненски отпадъци
Практика
Универсално подхранване на зеленчуци и овошки с настойка от кухненски отпадъци
ЕП предлага по-амбициозни цели за оползотворяване на отпадъците в ЕС до 2030 година
Околна среда
Европейската седмица за намаляване на отпадъците, седмо издание
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам