Всяка година около 20% от храната, произведена в Европейския съюз (ЕС), се изхвърля, което причинява неприемлива социална, екологична и икономическа вреда. В тази връзка Европейската комисия (ЕК) прие делегиран акт за определяне на обща методология за измерване на разхищаването на храни, за да се подпомогнат държавите членки в блока при количественото определяне на хранителните отпадъци на всеки етап от веригата на предлагането на храни, съобщават от пресслужбата на Комисията.
Методологията ще осигури последователен мониторинг на нивата на хранителните отпадъци в целия ЕС, посочва се в съобщението.
Предотвратяването на разхищаването на храни е определено като една от приоритетните области в Плана за действие за кръгова икономика, приет от Комисията през декември 2015 г., посочват от ЕК. Разхищаването на храни е един от десетте основни показателя на рамката за наблюдение на кръговата икономика, който ни показва колко напреднали сме в прехода от линейно използване към циркулация, в рамките на която загубата на ресурси се свежда до минимум.
Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира, че хранителните отпадъци са неприемливи в свят, в който милиони хора все още страдат от глад и където нашите природни ресурси, които правят човешкия живот и благополучието възможни, стават все по-оскъдни.
„За да предотвратим разхищението и изхвърлянето на храна, което е основен приоритет в изграждането на кръгова икономика и устойчиво общество, и да постигнем промяна, трябва да сме в състояние да измерваме правилно хранителните отпадъци и да ги проследим глобално“, допълва Тимерманс.
Еврокомисията подготвя нормативи за намаляване на отпадъците при храните
Юрки Катайнен, заместник-председател по въпросите на заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, отговарящ за здравето и безопасността на храните, заяви днес в реч пред Платформата на ЕС за загуба на храни и хранителни отпадъци: "Бизнесът за предотвратяване на разхищаването на храни е убедителен. Изследванията показват възвращаемост на инвестициите от 14:1 за компании, които интегрират намаляването на загубата на храна и отпадъците в техните операции.“
„Разчитам на активното участие на стопанските субекти в хранителната промишленост за измерване, докладване и действие за хранителните отпадъци. За да може да се прилагат ефективни национални програми за превенция на хранителните отпадъци и да се насърчава циркулярността в хранителната верига, трябва да знаем къде, какво, колко и защо губим хранителните ресурси“, допълва Катайнен.
Планът за действие на ЕС за борба с хранителните отпадъци има за цел да спомогне за постигането на глобалната цел за намаляване наполовина на хранителните отпадъци на глава от населението на ниво търговия на дребно и на потребителите до 2030 г. и да се намалят загубите на храни по веригата за доставки.
До края на юли Делегираният акт ще бъде изпратен на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, т.е. приемането му ще стане в новия мандат на Парламента.
Въз основа на методологията се очаква държавите от ЕС да въведат рамка за наблюдение до 2020 г. като първа година за докладване, за да предоставят на Комисията първите нови данни за нивата на хранителните отпадъци до средата на 2022 г.