Главна дирекция САНКО към Европейската комисия сформира работна група, която ще изследва пазара и потреблението на храни в рамките на Европейския съюз, за да предложи идеи за намаляване на разхищението на отпадъци от хранителната индустрия, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България. В работната група ще има и представители на българското министерство на земеделието и агенцията по храните. Досегашните анализи сочат, че отпадъците от ресторанти, търговски вериги и от населението в рамките на общността са в огромни количаства и по никакъв начин не може да бъдат оправдани, като се знае каква част от човечеството е обречено на глад. Затова и създадената комисия има за цел да предложи варианти за ограничаване на хранителните отпадъци.
За целта ще се подкреят научни изследвания в областта на ефективното използване на храните. От съществено значение е да се повиши информираността сред населението, което също би могло по-икономично да потребява и да намали разхищенията.
В предлаганите мерки се включват и решения по маркировката на датата на трайност на продукта, както и такива за бързото изтегляне от пазара, което да позволи повторна преработка на някои продукти.
Ще се приемат и адекватни решения за изчисляване на хранителните загуби. Важно е да се търсят и иновации и технологии, които да способстват за ефективното повторно използване на отпадъците като алтернативна енергия или друг вид приложения.
Целта е правителствата в Евросъюза да прилагат съответните мерки за предотвратяване или ограничаване на хранителните отпадъци.
Самото измерване и мониторингът на количествата хранителни отпадъци ще се извършва от Главна дирекция „Околна среда” в Еврокомисията.
Но въз основа на тези данни работната група ще предлага нови решения.