Начало » Новини » Страната
26.04.2019 г.

Как да сварим яйцата за безпроблемно белене

Направете го утре
Как да сварим яйцата за безпроблемно белене

sinor

Много домакини не успяват да боядисат яйцата на Велики четвъртък, затова го правят на Велика събота, затова ви даваме ценни съвети как да ги сварим с най-малко поражения. При варенето всяка дреболия има значение, особено по отношение на това дали черупката ще се отделя лесно при беленето им, твърдят от американското списание Cook’s Illustrated. Например най-добре е да се варят яйца, престояли между 2 дни и седмица – при по-пресните белтъкът е свързан с мембраната на черупката, а именно тя е факторът за това колко лесно ще се обелят.

Преди варенето най-добре е яйцата да престоят на стайна температура между час и час и половина, за да не се пукнат от рязката промяна на температурата. Докато кипне водата, добавете сол и малко оцет, за да не се разтече белтъкът, ако все пак някое яйце се пукне.

Ако сложите яйцата в студена вода и те се нагряват заедно с нея, след това черупката ще се отделя трудно. Опитите на експерти на списанието показват, че яйце, сварено по този начин, ще е меко и вкусно, но ще се поизмъчите се черупката. От яйцата, сварени във вече кипнала вода, черупката се отделя лесно и равномерно.

В зависимост от това колко твърди обичате яйцата, варенето продължава между 10 и 13 минути. След това прехвърлете бързо яйцата в съд със студена вода и ги оставете да постоят в нея 10-15 минути – охладеният белтък ще се втвърди повече и черупката ще се сваля лесно.

Сварените яйца е добре да се държат в хладилника в съд с плътно прилепнал капак, тъй като черупката пропуска въздух и по този начин в яйцето пронукват миризмите на оставените наблизо продукти. Дори и при добро съхранение обаче яйцата трябва да се изядат до седмица.

Как да сварим яйцата за безпроблемно белене
3104

Последни материали
Виж
Инвестиции
Държавата е дала 1 милион лева за новия полигон срещу градушките в Хасковско
За градинарите
Дълголетницата Кливия
Практика
Филизене на лозите
Аграрен университет
На 30 май младите фермери канят на втори форум за иновации в Пловдив
Тракия икономическа зона
Инвестиция за 14 млн. евро в преработка и складове за плодове и зеленчуци край Пловдив
Прогноза за времето
Жълт код за валежи в почти цяла Южна България
Свързани материали
Виж
Православните християни празнуват Великден
Честито Възкресение Христово!
Гъби с яйца по панагюрски
Затворени са временно 7 обекта и са съставени 163 акта
БАБХ е изтеглила от пазара 90 000 яйца след проверки през октомври
При темпо от около 2 милиарда броя за годината
Украйна върви към рекорд в износа на яйца
Полезни приложения на яйчените черупки в градината
Задушен зарзават с яйца
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам