Начало » Новини » Страната
26.04.2019 г.

Как да сварим яйцата за безпроблемно белене

Направете го утре
Как да сварим яйцата за безпроблемно белене

sinor

Много домакини не успяват да боядисат яйцата на Велики четвъртък, затова го правят на Велика събота, затова ви даваме ценни съвети как да ги сварим с най-малко поражения. При варенето всяка дреболия има значение, особено по отношение на това дали черупката ще се отделя лесно при беленето им, твърдят от американското списание Cook’s Illustrated. Например най-добре е да се варят яйца, престояли между 2 дни и седмица – при по-пресните белтъкът е свързан с мембраната на черупката, а именно тя е факторът за това колко лесно ще се обелят.

Преди варенето най-добре е яйцата да престоят на стайна температура между час и час и половина, за да не се пукнат от рязката промяна на температурата. Докато кипне водата, добавете сол и малко оцет, за да не се разтече белтъкът, ако все пак някое яйце се пукне.

Ако сложите яйцата в студена вода и те се нагряват заедно с нея, след това черупката ще се отделя трудно. Опитите на експерти на списанието показват, че яйце, сварено по този начин, ще е меко и вкусно, но ще се поизмъчите се черупката. От яйцата, сварени във вече кипнала вода, черупката се отделя лесно и равномерно.

В зависимост от това колко твърди обичате яйцата, варенето продължава между 10 и 13 минути. След това прехвърлете бързо яйцата в съд със студена вода и ги оставете да постоят в нея 10-15 минути – охладеният белтък ще се втвърди повече и черупката ще се сваля лесно.

Сварените яйца е добре да се държат в хладилника в съд с плътно прилепнал капак, тъй като черупката пропуска въздух и по този начин в яйцето пронукват миризмите на оставените наблизо продукти. Дори и при добро съхранение обаче яйцата трябва да се изядат до седмица.

Как да сварим яйцата за безпроблемно белене
13968
 

Последни материали
Виж
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
Свързани материали
Виж
Второто тримесечие на 2024 г.
Селскостопанските цени на продукцията и суровините в ЕС продължават да намаляват
Официално поискахме забрана на вноса на пресни яйца от Украйна
Съвет на ЕС
България ще поиска спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
България поиска от ЕК защитни мерки срещу вноса на яйца от Украйна
Спад с 18.0% в цените на зърнените култури
Индекси на цените на производител в селското стопанство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини