Начало » Новини » Страната
26.04.2019 г.

Как да сварим яйцата за безпроблемно белене

Направете го утре
Как да сварим яйцата за безпроблемно белене

sinor

Много домакини не успяват да боядисат яйцата на Велики четвъртък, затова го правят на Велика събота, затова ви даваме ценни съвети как да ги сварим с най-малко поражения. При варенето всяка дреболия има значение, особено по отношение на това дали черупката ще се отделя лесно при беленето им, твърдят от американското списание Cook’s Illustrated. Например най-добре е да се варят яйца, престояли между 2 дни и седмица – при по-пресните белтъкът е свързан с мембраната на черупката, а именно тя е факторът за това колко лесно ще се обелят.

Преди варенето най-добре е яйцата да престоят на стайна температура между час и час и половина, за да не се пукнат от рязката промяна на температурата. Докато кипне водата, добавете сол и малко оцет, за да не се разтече белтъкът, ако все пак някое яйце се пукне.

Ако сложите яйцата в студена вода и те се нагряват заедно с нея, след това черупката ще се отделя трудно. Опитите на експерти на списанието показват, че яйце, сварено по този начин, ще е меко и вкусно, но ще се поизмъчите се черупката. От яйцата, сварени във вече кипнала вода, черупката се отделя лесно и равномерно.

В зависимост от това колко твърди обичате яйцата, варенето продължава между 10 и 13 минути. След това прехвърлете бързо яйцата в съд със студена вода и ги оставете да постоят в нея 10-15 минути – охладеният белтък ще се втвърди повече и черупката ще се сваля лесно.

Сварените яйца е добре да се държат в хладилника в съд с плътно прилепнал капак, тъй като черупката пропуска въздух и по този начин в яйцето пронукват миризмите на оставените наблизо продукти. Дори и при добро съхранение обаче яйцата трябва да се изядат до седмица.

Как да сварим яйцата за безпроблемно белене
14933
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
В ЕС липсват ясни правила за сектора
Председателят на птицевъдите предупреди, че е възможно сериозно поскъпване на яйцата
Как да изберем подходящ инкубатор за яйца?
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
След значителни промени при вносителите извън основния клиент ЕС
Износът на яйца от Украйна нарасна двойно през първото тримесечие
За агнешкото се сещаме предимно по празници
И производството, и вносът на яйца у нас расте
В птицекомбината в Мизия цените не са променяни от 2 години
Производител не очаква яйцата за Великден да поскъпват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини