Световното производство на свинско месо през 2019 г. ще намалее с 4% заради свиването му с 10% в Китай, предизвикано от разпространението на африканската чума по свинете, сочи последната прогноза на експертите на министерството на земеделието на САЩ, цитирана от електронното издание AgroNews.
Не бе далеч времето, когато анализаторите на пазара на свинско предвиждаха ръст на производството в Китай с 1% през тази година, но положението се промени коренно и в последния си отчет холандската Rabobank посочи, че на китайските фермери се е наложило да изпратят между 150 и 200 млн. прасета за клане, или 25-30% от цялото поголовие. Заради резкия спад в производството на свинско в Китай експертите вече очакват, че за удовлетворяване на търсенето на световния пазар останалите страни и най-вече САЩ и Бразилия ще увеличават умерено количествата предлагано свинско. Прогнозите са вносът на месо в Китай да нарасне с 41%.
Производство на свинско в Европа, анализ, прогноза...
„Европейският съюз разчита да се възползва от растящото търсене на свинско от Китай, като износът ще нарасне с 11%. Разширяването на външните пазари може да изкуши европейските производители да увеличат поголовието в края на 2019 г.”, смята Фелисити Раск, анализатор в британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството.
Увеличаване на търсенето се очаква и от Япония, като понижаването на митата върху червеното месо в рамките на новите споразумения за свободна търговия ще стимулира доставките на свинско от ЕС и Канада. Износът за Южна Корея обаче вероятно ще се свие заради разширяването на вътрешното производство и високото ниво на запасите.