Отстраняване на част от листата на гроздовете – до или в началото на цъфтежа на лозите, е нова екологична технология, предизвикваща нарастващ интерес от страна на производители и любители. Най-успешните програми за борба с гниенето на гроздето вече не разчитат само на фунгициди, които са специфични за гъбите Botrytis, но включват и други съвременни методи като премахването на листата в зоната на гроздовете. Тази технология има своите плюсове и минуси, но интересът е голям и проучването в тази насока продължава.
Същност на технологията
Тази практика се основава на концепции, разработени преди години от американски изследователи в Пенсилвания, които са проучвали ефекта на този метод върху микроклимата на плодовата зона. Отстраняването на листата от възлите в тази зона увеличава въздействието на слънчевата светлина, подобрява циркулацията на въздуха и проникването на пестицидите, което създава препятствия не само на гъбите Botrytis, но и за други микроорганизми, предизвикващи гниене на гроздето, размножаващи се при висока влажност и отсъствие на вентилация.
Плюсове на метода
Отстраняването на най-развитите и фотосинтетично активни листа в зоната на гроздовете – до или по време на цъфтежа, намалява количеството цветове, даващи плодове, но това от своя страна води до увеличаване на захарите. По-малкото количество зърна на един грозд намалява компактността и служи за естествена профилактика срещу гниенето в края на сезона. Опитът показва, че колкото по-плътни са гроздовете, толкова по-силно застрашени са от гниене.
Неслучайно много от най-податливите на гниене сортове се характеризират с плътни или компактни гроздове – Шардоне, Пино Гри, Пино Ноар, Ризлинг.
Учените са тествали тази технология в продължение на шест последователни сезона в лозе с Шардоне в Пенсилвания и са установили, че при отстраняване на част от листата могат да бъдат изведени от системата за защита две фунгицидни обработки срещу Botrytis и да се постигне контрол на гниене, който е еквивалентен или по-добър от пълната програма, включваща четири пръскания.
Минуси
Технологията има и потенциални недостатъци. Намаляването на количеството зърна на гроздовете води до намаляване на добивите, което е неприемливо при отглеждане на грозде в промишлени мащаби. Чрез малки корекции в количеството отстранени листа (вместо пет за един сеанс отстранили четири) учените успели да минимизират загубите, а също така по време на резитбата оставили миналогодишните очи за обовяване на лозите.
По този начин намаляването на доходността може да бъде управлявана. Технологията е по-ефективна за сортовете, които са по-податливи на гниене, а резултатът ще бъде по-очевиден в години на по-голям риск.
Изследователите работят върху механизиране на процесите.
Заслужава си да се тества технологията на няколко лози и да се сравнят резултатите.