Начало » Новини » Коментари
09.04.2019 г.

Четири несъгласия на бизнеса с наредбата за признаване на организациите на градинари и овощари

Промени в нормативите
Четири несъгласия на бизнеса с наредбата за признаване на организациите на градинари и овощари

sinor

Освен биопроизводителите, които днес ще протестират пред сградата на министерството на земеделието заради несъгласия при подготовката на важни наредби, свързани с тяхната дейност, представителите на Българската асоциация на организациите на оранжерийните производители на плодове и зеленчуци също имат конфликт с чиновниците по отношение на промени в нормативната уредба, свързана с тяхната дейност.

В писмо до министерството на земеделието ръководството на асоциацията е представило четири основни възражения по измененията в Наредба 11 за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци, по които трябваше да се представят предложения до края на март. Въпреки че бизнесът внесе исканията си навреме, не е ясно дали администрацията ще се съобрази със становищата им по предложените изменения.

В началото на март Синор.БГ писа за странното предложение на администрацията, според което на групите и на организациите се забранява да теглят банкови заеми за изпълнение на инвестиционните си намерения. Мотивите на чиновниците са, че подобни заеми може да се отпускат само за покриване на лихви и то при възникване на кризисни ситуации. Представителите на бизнеса обаче са категорични, че „банковите кредити са допустим елемент при изпълнението на програми и проекти, финансирани от всички фондове на ЕС. Абсолютно невъзможно е изпълнението на даден проект без наличието на привлечен капитал“, затова те смятат така предложеният текст в наредбата за абсурден.

„Подобно действие е в ущърб на производителите, като поставя бизнесът в невъзможност да инвестира в машини и съоръжения и ограничава правата и възможностите на ОП“, се посочва в писмото. От асоциацията дават примери с ЕС, където съществуват редица примери за изпълнени проекти от ОП с банково финансиране.

Действието е абсолютно нелогично и с оглед на факта, че в § 18 на проекта, чл. 23 се създава нова алинея (7), която въвежда авансови плащания. Авансовите плащания се извършват само след внасяне на банкова гаранция (по образец), равна на 110% от тях. По същество, банковата гаранция е вид кредитиране, което доказва, че премахването на кредитите е недомислено действие, което е предприето от извадков текст на писмо от ЕК.

Администрацията да обърне внимание, че Регламент (ЕС) 2017/891 НА КОМИСИЯТА -  чл. 31, §6 допуска дори лизинг на инвестициите, което отново сочи, че кредитирането на оперативния фонд е абсолютно допустимо. Разходи за лизинг са допуснати и в Наредба №11/15.05.2007г.

Второто възражение на производителите на плодове и зеленчуци е свързано с текста от наредбата, според който годишните финансови отчети на организациите да се заверяват от независим одитор. Тъй като голяма част от групите и организациите са малки по размер, от асоциацията припомнят, че европейският регламент препоръчва на държавите да използват националното си законодателство. А според Закона за счетоводството на Република България като са определени следните критерии за независим финансов одит на дадено предприятие:

1. балансова стойност на активите към 31 декември - 1,5 млн. лв.;

2. нетни приходи от продажби за годината - 2,5 млн. лв.;

3. средна численост на персонала за годината - 50 души.

При наличие на два от критериите, задължително се извършва независим финансов одит на предприятието от регистрирани одитори.

Ръководството на БАОППЗ счита, че организациите на производители в България, които не попадат в обхвата на това определение (националната норма) не би следвало да заверяват годишните си финансови отчети от независим финансов одитор. Това би довело до допълнителни и необосновани разходи. Също така считаме, че тези които попадат в обхвата на изискването, следва задължително да извършват подобна заверка, но да могат да възстановят направените разходи по смисъла на Регламент (ЕС) 2017/891 - Приложение III точка 2., буква а).

Производителите на плодове и зеленчуци са против връщането като допустими разходи за създаване на оранжерии, но само от стъкло. Мотивите за премахването на този текст са, че с него се предвижда единствено изграждане, реконструкция и оборудване на оранжерии от стъкло. Обръщаме ви внимание, че освен тези конструкции съществуват и редица други варианти и изпълнения, като например оранжерии с поликарбонат, оранжерии с армофол, оранжерии с полиетилен и др. В тази връзка, предлагаме да отпадне думата „от стъкло” и да се добавят инвестиции в парници, както и полиетиленови тунели. Глобалните климатични условия обуславят важността на оранжерийното производство. Ежегодно се внедряват все по-нови и иновативни материали и технологии, които е невъзможно да бъдат обхванати.

От организацията предлагат в точка 8 текстът да се промени така - „изграждане, реконструкция и оборудване на оранжерии и парници, включително и полиетиленови тунели”.

Организацията оспорва и искането на администрацията подобренията в оранжериите да се използват поне 10 години след датата на получаване на финансова помощ. Те настояват срокът да се намали до пет години с мотива, че предвиденият срок от 10 години е в разрез с подписаните договори с ДФ „Земеделие” във връзка с оперативните програми на организации на производители на плодове и зеленчуци, където е заложен период на мониторинг от 5 години.

Четири несъгласия на бизнеса с наредбата за признаване на организациите на градинари и овощари
11741
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Обнародвани са изменения в наредбата за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини