Начало » Новини » Страната
03.04.2019 г.

Разсадникът в Локорско ще подава по 1,4 милиона фиданки за държавните гори

Седмицата на гората
Разсадникът в Локорско ще подава по 1,4 милиона фиданки за държавните гори

sinor

С европейско и национално финансиране за 2,1 милиона евро Югозападното държавно предприятие изпълнява крупен инвестиционен проект LIFEFORHAB по програма LIFE 2016, който ще бъде приключен през 2021 г. Самият проект е свързан с възстановяването и подобряването на природозащитния статус на горите от мрежата НАТУРА в България, като целта е да се подобри състоянието на хабитатите и местообитанията в шест зони от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Днес в рамките на Седмицата на гората беше представена инвестицията в разсадника в софийското село Локорско, част от проекта LIFEFORHAB, който включва първата в България поточна линия за производство на контейнерен разсад плюс оранжерия и открита площ за отглеждане на широколистни и иглолистни фиданки, съобщи ръководителят на проекта Василий Маринковски.

Освен поточната линия в Локорско е изградена и модерна хладилна база за съхранение на семена за дъб, бук, бор и други широколистни и иглолистни видове. Благодарение на тази база експертите ще могат да съхраняват цели 15-20 години семената от различни местообитания в Югозападна България, така че при възникнали проблеми като пожари и други климатични промени да се реагира навреме със засаждането на точния материал от съответното местообитание, посочи Теодор Тодоров, ръководител на инвестицията в Локорско.

Автоматизираната система ще позволи на горските годишно да засаждат по 1,4 милиона фиданки вместо досегашните 200 хиляди, като заетите ще бъдат трикратно намалени и вместо 12 души в разсадника ще работят само четирима. Другият плюс е, че отглеждането на фиданки в контейнери осигурява пълноценно прихващане вместо засаждането на малки дръвчета с гол корен, посочи Тодоров. Той допълни, че контейнерната система гарантира 97-процентно прихващане на младите дръвчета, което е другият плюс на проекта.

Има още едно предимство -  при контейнерното производство залесяването ще отнеме само година, докато при фиданките с гол корен са необходими от 2 до 4 години, докато се отгледа една млада гора.

Друга част от инвестицията в Локорско е огромната модерна оранжерия за отглеждане на самите фиданки, където автоматично се следи не само точната температура, но и охлаждането, поливането, торенето и цялостната грижа за младите фиданки.

Разсадникът разполага и с открита част, която при градушки, слани или летни горещини ще бъде покрита с мрежа.

В рамките на проекта LIFEFORHAB ще бъде направен и анализ на иглолистните гори в зоните в НАТУРА, като целта е да се премине постепенно към отглеждане на местни устойчиви видове, расли по тези места преди повече от 70 години.

Разсадникът в Локорско ще подава по 1,4 милиона фиданки за държавните гори
14389
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Инициативата се провежда в Седмицата на гората
Залесиха изсъхнала гора в Локорско с контейнерни фиданки от цер
Включете се!
На Кръстовден доброволци ще залесят първите контейнерни фиданки край Локорско
Програма
През есента се готви активно залесяване с контейнерни фиданки
Седмица на гората
Залесиха 100 декара опожарена гора край Локорско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини