През зимния туристически сезон Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 874 извънредни проверки, при които са затворени завинаги два обекта, съставени са 42 акта и са издадени 132 предписания, съобщиха от ведомството. За периода от 10 декември 2018 г. до 15 март 2019 г. контролните органи на БАБХ инспектирали заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, туристически, подвижни, временни, сезонни, с дейност „кетъринг“ обекти, както и такива, предлагащи услугата „All inclusive“ на територията на Смолян, Благоевград, София-град и София-област.
Възбранени и насочени за унищожаване са около 330 килограма хранителни продукти от животински произход и готови за консумация кулинарни изделия, 22 литра прясно мляко и 14 литра бира без етикетировка и с изтекъл срок на годност.
Освен затворените за постоянно два обекта, с временно преустановена дейност за лоша текуща хигиена са още два.
Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградов фонд и оборудване, неправилно етикетирани храни, търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и годност, наличие на храни с изтекъл срок на годност, некоректно водене на записи по Системата за управление и безопасност на храните и лоша хигиена, извършване на дейност в обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните и липса на договори с лицензирани фирми за отстранявани на отпадъците, съгласно изискванията на Регламент ЕО/1069/2010.
Целта на традиционните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти в този период на годината в зимните ни курорти, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от собственици на заведения и хотелиери.