Начало » Новини » Света
24.03.2019 г.

Загубите от наводненията само в щата Небраска надхвърлят 1,3 милиарда долара

Особено тежко пострадаха зърнопроизводителите с непродадена продукция
Загубите от наводненията само в щата Небраска надхвърлят 1,3 милиарда долара

Голямото наводнение по течението на река Мисури в САЩ, обхванало обширни територии между градовете Омаха в щата Небраска и Канзас в едноименния щат, е причинило щети за над 1,3 млрд. долара само в Небраска, съобщи местният вестник Journal Star, като се позова на оценки на щатската Агенция за обслужване на фермерите. „Първоначално оценявахме щетите, нанесени на животновъдите, на 400 млн. долара, а на зърнопроизводителите – на 440 млн. долара”, уточни губернаторът на Небраска Пит Рикетс. Той настоятелно препоръча на фермерите да подават навреме данни за загубите си на посочената агенция, за да могат да се възползват от действащата програма за застраховки и компенсации от последиците от природното бедствие, отнело живота на 3-ма души.

Водата повреди 14 моста и пътища с обща дължина 321,9 километра, а над 4400 души бяха принудени да напуснат наводнените си домове. „Очевидно ни предстои дълъг път, за да възстановим разрушената инфраструктура и да осигурим връщането на хората по домовете им”, изтъкна Рикетс пред телевизия CBSN. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви бедствено положение в щата, за да бъде разрешено използването на държавни фондове в подкрепа на жителите му.

В най-тежко положение са зърнопроизводителите, чиято продукция не бе продадена досега, защото намокреното от разлелите се води зърно не може да бъде използвано дори за храна на добитъка. В това отношение правилата на американската Агенция за храните и лекарствата са изключително строги – зърно, залято от неконтролируеми речни води, се приема за вредно и трябва да бъде унищожено. „Прелелите речни води могат да доведат до бързото разваляне на зърното дори до степен на отровно заради възможното проникване на множество замърсяващи вещества чрез водата. Зърното трябва да бъде унищожено, а не смесено с друго. Дори водата за поливане може да съдържа остатъци от жизнените функции на животни, високо ниво на химически вещества и други замърсители, камо ли водите от отводнителните канали и канализацията, които при наводненията се вливат в „общия казан”, обявиха от контролния орган.

Допълнителен проблем са естествените подозрения към оцелялото зърно от близките до наводнението райони, като от агенцията ще проверяват всеки конкретен случай на негова продажба, за да гарантират, че е безопасно.

Колкото и да е странно, за момента най-спокойно е на пазара на зърно в САЩ, но само заради големите запаси от основните селскостопански култури в страната, коментират от „Ройтерс”. Предлагането на пшеница, царевица и соя на вътрешния пазар бе извънредно силно, а слабото търсене на международните пазари ограничиха поскъпването им на борсите. Цените по договорите за бъдещи продажби на пшеницата се повишиха с 3,7 долара до 171,4 долара за тон, на царевицата – с 2,1 долара до 148,1 долара за тон, а при соята поскъпването бе минимално – с 50 цента до 334,5 долара за тон. По данни на министерството на селското стопанство на САЩ към 1 декември запасите от соя в страната бяха рекордни, а от пшеница – вторите най-големи за повече от 30 години. Данните са стари, но по-актуални липсват заради прекъсването на работата на основните правителствени учреждения в САЩ в края на миналата и началото на тази година.

Загубите от наводненията само в щата Небраска надхвърлят 1,3 милиарда долара
12825
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
През миналата година
Износът на селскостопанска продукция от САЩ достигна 3-годишно дъно
Състоянието на зърнената култура обаче е по-добро от миналогодишното
Засетите площи с есенна пшеница в САЩ са намалели с 6 на сто
Оставена е възможността да се правят изключения за отделни проекти
САЩ приеха законопроект с мерки против зърното и торовете от Русия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини