Начало » Новини » Страната
16.03.2019 г.

Китайски бизнесмени искат да продават наше олио и вино на техния пазар

Проучват се и възможностите за инвестиции у нас
Китайски бизнесмени искат да продават наше олио и вино на техния пазар

Снимка: МЗХГ

Заместник- министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев се срещна с китайска делегация от провинция Дзянси, водена от нейния вицегубернатор У Джунциун, на която гостите обявиха готовност за търговско сътрудничество с български производители на вино, слънчогледово олио, розови и етерични масла, съобщиха от пресцентъра на министерството. На срещата са били обсъдени интересите на двете страни и формите за по-нататъшното развитие на сътрудничеството в областта на земеделието и хранителната промишленост. У Джунциун е на посещение в България по покана на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров.

На среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с вицегубернатора на провинция Дзянси пък бе обявено, че китайски компании проучват възможностите за инвестиции у нас, съобщиха от министерството на икономиката. Освен това те проявяват интерес към продажбата на български стоки на китайския пазар. Българско олио може да бъде предлагано в търговската мрежа на китайска компания, разполагаща с 4000 обекта в азиатската държава. На свой ред Манолев отбеляза, че страната ни може да предложи много високо качество на продукта на конкурентна цена. НА срещата е постигната договорка да бъде предоставена повече информация за сектора и да се съдейства за установяване на контакти с български производители за продължаване на разговорите. Друга китайска компания е проявила интерес за внос на вино от България, като предвижда да стартира с партида от 200 хил. бутилки. Целта е обемите устойчиво да растат, а продуктът да става все по-познат на китайския пазар. Интерес е заявен и към други сектори на българската икономика.

Поради високия интерес на китайския бизнес към България е договорено да бъде подписан меморандум за сътрудничество между министерството на икономиката и провинция Дзянси. У Джунциун предлага това да стане още през май на най-голямото търговско изложение в централен Китай, което провинцията ще домакинства, и изразява надежда, че в него ще залегнат и първите конкретни проекти, които двете страни реализират.

„През последните години диалогът между България и Китай е все по-активен и виждаме как добрите контакти на политическо ниво довеждат и до много по-засилен интерес между представителите на частния сектор“, посочи Манолев. По думите му България изнася все повече продукти за Китай, а азиатската държава е близо до влизане в топ 10 на най-големите ни пазари. „Основен дял на износа ни към момента заемат продуктите на хранително-вкусовата промишленост и козметиката, но се надявам, че в бъдеще и повече продукти с висока добавена стойност ще намерят място на китайския пазар“, посочи заместник-министърът. Той подчерта, че подобни посещения са много важни, а за повече конкретни резултати е от ключова важност активизирането на регионалното сътрудничество. „Без да се познаваме, няма как да имаме ръст в търговията и инвестициите“, подчерта Манолев.

Делегацията е посетила и индустриална зона „Божурище”, където се е запознала с предприятията, които оперират на място, и с добавената стойност при инвестиция в подобен стратегически обект. „Надявам се това да е основа както да проучим възможностите за създаване на съвместна подобна зона, така и за привличане на повече китайски инвеститори“, коментира заместник-министърът.

Китайски бизнесмени искат да продават наше олио и вино на техния пазар
8873
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини