Силно присъствие на българскина вина, ориентирани към местни сортове, се усеща на 27-ото издание на международната специализирана изложба „Винария 2019”, съобщиха организаторите от Международния панаир в Пловдив. В тазгодишното издание на изложението се представят 127 български и чуждестранни изби. Новите производители са 28, а 7 компании се завръщат на престижния форум за лозарство и винарство.
В момента се разработва нова концепция и визия на Международния конкурс за вина, спиртни напитки и винено бренди, за да стане още по-авторитетен, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която е организатор на проявата. Целта е да се привлекат повече чуждестранни журналисти, сомелиери, търговци и ценители, за да може по-добре да се промотира българското вино по света, се казва в официалното становище на камарата. Новият формат на конкурса ще влезе в сила още догодина – на „Винария 2020“, добавиха от НЛВК. На свой ред изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев отбеляза, че отличията от международни конкурси на български винопроизводители само през 2018 година са над 200.
За 5-а поредна година Градът на виното, пресъздаващ уникалната атмосфера на пловдивските възрожденски къщи, посреща посетителите със зони за дегустации на най-добрите вина от 11 държави, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите. Със свои продукти се представят Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция, Франция и Швейцария. „Градът на виното е по-голям и по-интересен. Тази година в него се демонстрират нови продукти, които следват зелената линия и желанието на потребителите за здравословно хранене и по-висок стандарт на живот“, заяви в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов. Градът на виното очаква своите посетители до 24 февруари.
В 11-а палата на панаирния комплекс се представят храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 15 поредна година в рамките на престижната изложба. Вино от Калабрия за първи път представя на своя щанд на „Винария“ известният италиански сомелиер и преподавател в Нов български университет Маурицио Ферери.
В хармония с щандовете за вино и спиртни напитки е разположена и изложбата „Фудтех“, на която могат да се дегустират здравословни продукти от хранително-вкусовата промишленост. Тук има и суши бар, който допълва палитрата от вкусни изкушения. Гостите на 11-а палата имат възможността да оценят предлаганите продукти в конкурса „Изборът на потребителя”.