В продължение на 5 дни Пловдив отново ще бъде столица на агробизнеса, виното и храните, съобщиха организаторите от Международния панаир в града. Над 650 фирми показват постиженията и технологичното бъдеще на селското стопанство, винарската и хранителната индустрия. Изложители от 30 държави представят технологии и техника, материали и препарати, семена и посадъчен материал, вина и високо алкохолни напитки, храни и гурме специалитети от 20 до 24 февруари 2019 г.
„Форумът доби популярност и изгради авторитет, които предизвикват интереса на производители и търговци далеч извън пределите на България. Присъствието на изложители от Европа и Азия е доказателство за големия интерес“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, преди да открие международните изложби „Агра“ за селско стопанство, „Винария“ за лозарство и винарство, и „Фудтех“ за хранителната индустрия.
В петото издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване се представят 68 иновации, от които 15 световни и 11 европейски. Специалистите могат да видят разработки на водещи компании и на научните институти от Селскостопанската академия, да посетят над 30 събития от съпътстващата програма.
Ценителите имат възможност да се насладят на огромно разнообразие от напитки и храни в Града на виното и деликатесите, където е и изложбата „Вкусове от Италия“, провеждаща се за 15-та поредна година в рамките на изложението „Винария. На нея ще бъдат представени гастрономически специалитети и винарски изби от Сицилия. Собствениците на близо 30 италиански фирми представят своите продукти на площ от 150 квадратни метра в зоната Sapori d'Italia. Те експонират традиционни за Апенините хранителни продукти и вина, които впечатляват посетителите с изключителните си вкусови качества. По-голямата част от тях са био конфитюри с цитрусови плодове, пастети и консерви, разработени по иновативни технологии. За първи път ще може да се дегустира плод, сок и сорбе от кактус, представени от фермата на братя Спитале, които три поколения на площ от 33 хектара обработват и произвеждат кактуси и плодове от тях. Посетителите на „Вкусове от Италия“ ще имат възможността да опитат за пръв път и бира от плод на кактус и пате от кактусови листа. Фамилия Барони ще очарова гостите със сицилианската капоната и пастет. Майсторите братя Трискари ще покажат пред посетителите на „Вкусове от Италия“ как се прави сицилианското тороне, а вкусът на сладкото изкушение ще може да се дегустира. Сред продуктите, които представят италианските фирми, са кафе и чай, здравословни горещи напитки, кремове и консерви от шамфъстък за макаронени изделия и сосове, типични сицилиански сирена и колбаси от черни прасета, портокали, екстра върджин маслиново масло, подправени маслини и много други изкушения.
Участниците демонстрират продукти, създадени според представите на съвременния човек за нов стил на живот, заяви при откриването доц. д-р Иван Сколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е организатор на мегафорума. В него се включиха 119 нови фирми, а други 35 се завърнаха, което показва, че е предпочитан от бизнеса, добави той.
Според д-р Соколов прави впечатление възходящото развитие на „Фудтех“. Изложителите, предлагащи храни, са двойно повече от миналата година, нарасна и броят на компаниите за техника. „Винария“ представя новата вълна́ българско вино и последно поколение оборудване. „Агра“ показва бързите промени в селското стопанство и ориентирането към по-мащабно инвестиционно мислене.
Панорамата на индустриите, стоящи в основата на модерния начин на живот – екологичен, здравословен и с високо качество – е разположена в 6 палати и откритите площи край тях. Те може да се разгледат от 9 до 18 ч., в последния ден до 14 часа. Тогава ще бъдат изтеглени печелившите талони от анкетата за посетители, а трима от тях ще получат наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив: бензинова косачка, водоструйка и електрическа фреза.