Начало » Новини » Страната
20.02.2019 г.

Пловдив отново става столица на агробизнеса, виното и храните

Откриха изложенията АГРА, ФУДТЕХ и Винария
Пловдив отново става столица на агробизнеса, виното и храните

Снимка: Международен панаир Пловдив

В продължение на 5 дни Пловдив отново ще бъде столица на агробизнеса, виното и храните, съобщиха организаторите от Международния панаир в града. Над 650 фирми показват постиженията и технологичното бъдеще на  селското стопанство, винарската и хранителната индустрия. Изложители от 30 държави  представят технологии и техника, материали и препарати, семена и посадъчен материал, вина и високо алкохолни напитки, храни и гурме специалитети от 20 до 24 февруари 2019 г.

„Форумът доби популярност и изгради  авторитет, които предизвикват интереса на производители и търговци далеч извън пределите на България. Присъствието  на изложители от Европа и Азия е доказателство за големия интерес“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, преди да открие международните изложби „Агра“ за селско стопанство, „Винария“ за лозарство и винарство, и „Фудтех“ за хранителната индустрия.

В петото издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване се представят 68 иновации, от които 15 световни и 11 европейски. Специалистите могат да видят разработки на водещи компании и на научните институти от Селскостопанската академия, да посетят над 30 събития от съпътстващата програма.

 Ценителите имат възможност да се насладят на огромно разнообразие от напитки и храни в Града на виното и деликатесите, където е и изложбата „Вкусове от Италия“, провеждаща се за 15-та поредна година в рамките на изложението „Винария. На нея ще бъдат представени гастрономически специалитети и винарски изби от Сицилия. Собствениците на близо 30 италиански фирми представят своите продукти на площ от 150 квадратни метра в зоната Sapori d'Italia. Те експонират традиционни за Апенините хранителни продукти и вина, които впечатляват посетителите с изключителните си вкусови качества. По-голямата част от тях са био конфитюри с цитрусови плодове, пастети и консерви, разработени по иновативни технологии. За първи път ще може да се дегустира плод, сок и сорбе от кактус, представени от фермата на братя Спитале, които три поколения на площ от 33 хектара обработват и произвеждат кактуси и плодове от тях. Посетителите на „Вкусове от Италия“ ще имат възможността да опитат за пръв път и бира от плод на кактус и пате от кактусови листа. Фамилия Барони ще очарова гостите със сицилианската капоната и пастет. Майсторите братя Трискари ще покажат пред посетителите на „Вкусове от Италия“ как се прави сицилианското тороне, а вкусът на сладкото изкушение ще може да се дегустира. Сред продуктите, които представят италианските фирми, са кафе и чай, здравословни горещи напитки, кремове и консерви от шамфъстък за макаронени изделия и сосове, типични сицилиански сирена и колбаси от черни прасета, портокали, екстра върджин маслиново масло, подправени маслини и много други изкушения.

Участниците демонстрират продукти, създадени според представите на съвременния човек за нов стил на живот, заяви при откриването доц. д-р Иван Сколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е организатор на мегафорума. В него се включиха 119 нови фирми, а други 35 се завърнаха, което показва, че е предпочитан от бизнеса, добави той.

Според д-р Соколов прави впечатление възходящото развитие на  „Фудтех“. Изложителите, предлагащи храни, са двойно повече от миналата година, нарасна и броят на  компаниите за техника. „Винария“ представя новата вълна́ българско вино и последно поколение оборудване. „Агра“ показва  бързите промени в селското стопанство и  ориентирането към по-мащабно инвестиционно мислене.

Панорамата на индустриите, стоящи в основата на модерния начин  на живот – екологичен, здравословен и с високо качество – е разположена в 6 палати и откритите площи край тях. Те може да се разгледат от 9 до 18 ч., в последния ден до 14 часа. Тогава ще бъдат изтеглени печелившите талони от анкетата за посетители, а трима от тях ще получат наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив: бензинова косачка, водоструйка  и електрическа фреза.

Пловдив отново става столица на агробизнеса, виното и храните
8107
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
За 18-та поредна година
На 5 март се връчват наградите „Инвеститор на годината“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини