Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.02.2019 г.

ФМС навлиза на пазара за растителната защита през 2019 г. със сериозни амбиции и намерения

Предложенията от портфолиото за 2019 г.
ФМС навлиза на пазара за растителната защита през 2019 г. със сериозни амбиции и намерения

ФМС Агро България, дъщерна фирма на американската агрохимическа компания ФМС, стартира тазгодишния си търговски сезон с нова корпоративна пазарна концепция и продуктов портфейл за разширяване на пазарното си присъствие, за заемане на водещи позиции в ключови сегменти от земеделското производство в България. Компанията е в топ 5 на световните лидери в областта на растителната защита, като голяма част от нейните продукти са добре познати на редица земеделски производители. През 2015 г. ФМС Агрикълчъръл Солюшънс придоби датската агрохимическа компания Хеминова, а по-късно на 1 ноември 2017 година стана и собственик на значителна част от бизнеса на ДюПон Растителна защита.  

В началото на февруари екипът на ФМС Агро България организира първата годишна среща с дистрибутори и земеделски производители от цялата страната, която се проведе в комплекс RIU Resort гр. Правец.

„Доста от колегите ми отдавна са се убедили в качествата на инсектицида Фюри™ например, който се оказа един от най-успешните препарати срещу вредители в житните култури“, сподели Георги Георгиев, земеделски производител от Хасковско, запознат отдавна с продуктите на компанията.

„Като компания със 140-годишна история и водещи позиции на световния пазар, не може да сме със скромни амбиции по отношение на представянето си в България, още повече, че поддържаме добър баланс по отношение на качеството и цената на продуктите“, посочи за Синор.БГ и Димитър Дойчев, управител на ФМС Агро България.

Заедно с останалите регионални търговски представители той изложи очакванията си за позиционирането на компанията в страната. Като се разчита на добре подбраното портфолио за 2019 г., в което са включени 12 хербицида, 4 инсектицида, 6 фунгицида и 18 листни торове, включително аминокиселини и биостимуланти.

Необходимото за опазване на пшениците и ечемика през 2019 г.

На фона на тежката есен, която затрудни българските фермери, и очертаващия се мек финал на зимата експертите от ФМС Агро България предлагат няколко хербицида с бързо действие, които успешно могат да се справят с основните плевели при есенните и пролетни житни култури като пшеница, царевица и слънчоглед, а също така картофи и зеленчуци. Сред тях особено се отличава Гранстар® Супер, ефективен при унищожаването на над 70 вида от най-разпространените широколистни плевели при пшеница и ечемик, посочи Десислава Георгиева, представител на ФМС за Югозападна България. Препоръчителната доза е 4 грама на декар, като пръскането се извършва от 2-и до флагов лист на културите и в ранните етапи от покълването на плевелите. Ефикасен за приложение при ниски температури на въздуха (над 5 градуса C). Основно предимство е, че този продукт е напълно селективен за културите, посочи още Десислава Георгиева.

Рефайн™ Екстра е второто предложение за успешен хербицид за пшеница, ечемик, овес, ръж и тритикале. След пръскане деленето на клетките при плевелите спира мигновено и това се оказва много ефикасно.

Мощно ново решение за справяне с широколистните плевели при пшеница, ечемик, ръж, тритикале и овес е хербицидът Омнера™ ОД, съдържащ трикомпонентна комбинация от две сулфонилуреи и флуроксипир от групата на синтетичните ауксини. Търсенето на този продукт през миналата година беше много сериозно заради високата ефективност при контрола на плевели като лепка, паламида, поветица, лайка, мак, великденче, здравец и още много други. Основен плюс на продукта е неговата ОД формулация, която позволява използването му без прилепител и подобрява свойствата на работния разтвор.

Сред палитрата от фунгициди експертите наблягат на продукта Азака™, който активира физиологичните процеси в растението, увеличава неговата защита, удължава вегетацията и се справя успешно с упоритите болести като ръжди, листен пригор и др. Освен при пшеница, ечемик, ръж и тритикале Азака™ се използва успешно и за зеленчуци, маслодайни култури е семепроизводни посеви.

От портфолиото с фунгициди се препоръчват още два продукта - Импакт™ 25 СК и Риза™ 25 ЕВ. Първият е за пшеница, ечемик и захарно цвекло, а вторият – при пшеница, лозя и домати. Първият има отличен ефект срещу брашнестата мана при пшеницата и ечемика с доза от 50 мл/дка, а също и кафявата ръжда при пшеницата при поява на първи признаци на болестите. Риза™ 25 ЕВ пък е ефективен срещу брашнестата мана при пшеницата и лозята, като дозите са съответно по 50 и 40 мл/дка, а срещу маната и петната по доматите е в доза от 80 мл/дка.

Изборът при инсектицидите е препаратът Фюри™10 ЕК, ефективен срещу смучещи и гризещи неприятели като житна пиявица, памукова листа въшка и колорадски бръмбар. Подходящ е за пшеница, картофи и зеленчуци. Дозите срещу памуковата листна въшка при оранжерийните краставици са 15-20 мл/дка, срещу житната пиявица е 7,5-10 мл/дка, а срещу колорадския бръмбар – по 10 мл/дка.

Как да предпазим царевицата, рапицата и слънчогледа

Изборът за справяне с плевелите при царевицата се пада върху няколко хербицида, сред които се отличава Съксесър™ ТХ. Това е почвен и ранно-вегетационен хербицид, който осигурява контрол на едногодишни житни и широколистни плевели. Препоръките са за доза от 300-400 мл/дка след сеитба до 4-и лист на културата, посочи Маргарита Петкова, представител на ФМС за Централна и Североизточна България.

Хемнико™ 24СК дава сигурна защита срещу едногодишни и многогодишни житни плевели включително балур от коренища. Дозировката е 21 мл/дка с прилепител Форчън™.

Сред инсектицидите при царевицата се отличава продуктът Кораген™ 20 СК, който освен при царевица е ефективен още при картофи, овощни градини, лозя, ядки и зеленчуци. Изключително добър е в борбата срещу царевичния стъблопробивач, където се прилага в доза от 10-15 мл/дка. Пръска се 5 до 7 дни след пика на летежа на възрастните.

За опазването на рапицата предложението сред инсектицидите е за Авант® 150 ЕК, унищожаващ рапичния цветояд с доза от 17 мл/дка. Не се разпада при високи температури и има дълго действие. Ефективен е и при вредители за лозя, домати, пъпеши, тикви, дини, зеле, карфиол и много др.

Хербицидът Неро™ ЕК пък е подходящ за есенно третиране на рапицата. Неро™ ЕК е почвен хербицид - комбинация от две активни вещества с различен механизъм на действие срещу проблемни житни и широколистни плевели. 

Срещу болестите в житните култури ефективен е и фунгицидът Азака™, който е с широк спектър на предпазно, лечебно и изкореняващо действие, ефикасен за борба срещу голям брой листни болести.

За опазването на слънчогледите, предложенията на ФМС при хербицидите е продуктът Експрес™ 50 СГ, вегетационен хербицид – водоразтворими гранули по новата SX технология за контрол на широка гама едногодишни и многогодишни широколистни плевели в слънчогледови хибриди, толерантни на Експрес™ 50 СГ. Плюсът на този хербицид е, че се усвоява бързо от листата на плевелите и ги унищожава, поясни Дилян Денков, търговски представител на ФМС за Североизточна България.

Препоръчителната доза срещу широколистните плевели е 4 гр/дка плюс 0,1% прилепител Тренд® 90, като всеки 1 кг Експрес™ 50 СГ се предлага заедно с 5 л Тренд® 90 безплатно.

ФМС навлиза на пазара за растителната защита през 2019 г. със сериозни амбиции и намерения
13352
 

Последни материали
Виж
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Свързани материали
Виж
Мониторинг - Прогнозиране - По-добри решения
ФМС Агро България стартира мониторинг програмата при царевица за 2022 година
Пшеница и царевица
Технологии за растителна защита на ФМС Агро България представени на БАТА АГРО
Царевица и слънчоглед
Технологии за растителна защита на ФМС Аагро България, представени на БАТА АГРО
Силният ръст на приходите даде основание за потвърждаване на годишната прогноза
FMC отчете скок на тримесечната консолидирана нетна печалба с 43 на сто
Evalio® AgroSystems - Мониторинг - Прогнозиране - По-добри решения
ФМС Агро България започна проследяване на основните неприятели Царевичен стъблопробивач и Памукова нощенка
Управител на „ФМС АГРО БЪЛГАРИЯ”
Евдокия Кръстева: FCM държи на високия стандарт за успешна борба с болести и неприятели
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини