Начало » Новини » Интервю
20.12.2018 г.

Лозана Василева: България няма да загуби средства по ПРСР при междинната оценка

Отчет в края на годината
Лозана Василева: България няма да загуби средства по ПРСР при междинната оценка

sinor

При отчета на министерството на земеделието за 2018 г. по повод междинното изпълнение на програмата за развитие на селските райони (ПРСР) министърът на земеделието Румен Порожанов категорично отрече вероятността България да загуби средства по тази програма. В тази връзка за читателите на Синор.БГ зам. министъра на земеделието Лозана Василева представи подробности по изпълнението на програмата към края на 2018 г.

Г-жо Василева, предвид трудния старт на програмата през 2015 г. опасенията за това, че в края на 2018 г. България би изгубила част от планираните субсидии по някои мерки, бяха доста големи. Оправдаха ли се тези очаквания?

Когато правим равносметка на програмата за развитие на селските райони за приключилата година и по-конкретно за междинната оценка до 2018 г., която предстои да представим в Брюксел, трябва се знае, че се интересуваме от два важни показателя. Единият е преодоляване на опасността от загуба на средства по правилото N плюс 3, а другият – дали сме изпълнили поставените междинни цели.

По първия показател изобщо не може да се говори за загуба. Напротив, имаме 125% преизпълнение на заложената сума, която трябваше да разплатим до края на 2018 г. Според плана по приключили проекти страната трябваше да плати 500 милиона евр, а до момента вече имаме преведени над 700 млн. евро. Тоест ние сме изпълнили своята цел и приключваме годината с положителен резултат.

По отношение на отчитането на междинните цели в рамката за изпълнение, това става с отчет към Европейската комисия до 30 юни 2019 г. За тази половин година предстои да изготвим много подробен доклад за изпълнение на целите по всеки един от приоритетите. През цялата година бяхме в много добра комуникация с колегите от Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в Европейската комисия. В началото на 2018 г. идентифицирахме всички рискове по три от приоритетите. Съвместно с тях съставихме план за действие, с който предприехме редица мерки.

В какво се изразяваше този екшън план?

Мерките бяха твърде конкретни и бяха свързани с датите за отваряне на приемите, със скъсяване на обработката на проектите в Държавен фонд „Земеделие“, с провеждане на информационни семинари с общини, с църкви и др. Много действия предприехме и за минимизиране на риска и това беше отчетено на последния комитет по наблюдение, проведен на 11 декември. На него отговарящият за България експерт от Европейската комисия г-н Пилке обяви, че с предприетите действия от страна на министерството на земеделието няма опасност от неизпълнение на програмата.

По кои приоритети бяхме на косъм да се провалим?

При подпомагането на местните пазари, късите вериги и групи производители имахме най-голямо изоставане. Но успяхме бързо да организираме приема и в момента фонд „Земеделие“ вече сключва договорите за подпомагане по мярка 9 за създаване на групи и организации на производителите. Това ще ни позволи да изпълним приоритета, което е изключително важно за бизнеса. Днес буквално фонд „Земеделие“ сключва договори по тази мярка, но на този етап все още не мога да кажа колко от 38-те организации, подали заявления, ще бъдат одобрени.

От друга страна активно работим и по одобренията на проектите по мярка 14 за хуманно отношение към животните, така че мерките дават резултат.

Другият съществен риск беше по отношение на приоритет 6 с плащанията по общинските мерки. След като направихме поредица от срещи с Националното сдружение на общините и със самите получатели на субсидии, вече можем спокойно да отчетем, че има сериозно подобрение при подаването на заявките за плащания, така че в края на годината да приключим и с окончателните преводи по приключили проекти.

Колко договора са сключени до момента с общините?

По подмярка 7,2 до момента са сключени 327 договора за 427 милиона евро субсидии. Всички те са в процес на изпълнение и подаването на заявките по голяма част от тях, свързани с обновление на училища и детски градини, читалища и религиозни храмове, е в ход. Фонд „Земеделие“ извършва плащанията по тях, така че с радост мога да отбележа, че ще постигнем изпълнение по отношение и на тази цел.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Лозана Василева: България няма да загуби средства по ПРСР при междинната оценка
30215
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Отчет за 2023 г.
Около 50 млн. евро остават неусвоени по ПРСР 2014-2020 г.
Публикуван през ноември
Сериозно изоставане по ПРСР - в отчета на ДФЗ за полугодието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини