Начало » Важно за фермера » Гори и екология
14.12.2018 г.

Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в Пирин

Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в Пирин

Гражданската коалиция „За да остане природа в България“ алармира, че на 12 декември депутатите от комисията по околната среда и водите в Народното събрание гласуваха Законът за защитените територии (ЗЗТ) да бъде изменен така, че вече да не забранява изменението на естествените водни течения в националните паркове. Това означава, че коритата на реки ще могат да бъдат променяни, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг. Опитът да се промени ЗЗТ се прави чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух.

Промяната е предложена от депутати от „Обединени патриоти“ и цели да промени чл.21, т.9 от Закона за защитените територии, която гласи: В националните паркове се забранява нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии.“ „Патриотите“ предлагат да се разреши нарушаване на състоянието на водите в националните паркове „в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората и до материални щети“.

От природозащитната коалиция коментират, че въпросите, свързани с опазване на населението от наводнения се уреждат в Закона за водите, а не в Закона за защитените територии. При нужда от усъвършенстване и подобряване на нормативната база, свързана с превенция на наводнения, следва да се промени съдържанието на Закона за водите, който вече беше променен преди по-малко от десет дни. В действащите планове за управление на риска от наводнение не е идентифициран проблем с режима на националните паркове, регламентиран по ЗЗТ. Единственият случай на район със значителен потенциален риск от наводнения, попадащ в  национален парк, е река Глазне над Банско. Затова в плана за управление на риска от наводнение в района на реката, е включена мярката „Изграждане на диги по десния бряг на река Демяница чрез дейности, щадящи природата”. Тя е допустима по режимите на ЗЗТ и тези на националните паркове, съответно промяна на закона не се налага.

Отгоре на всичко с предложението си депутатите от Обединени патриоти са нарушили правилника на Народното събрание. Те би трябвало да са внесли и мотивирали предложението си още на първо четене в Комисията по околна среда. Сега предложението има няма как да бъде прието, без Народното събрание да направи нарушение.

В предложението за изменение на чл.21, т.9 от Закона за защитените територии липсва детайлна обосновка за тази промяна, включително и с позоваване на достоверни източници и посочване на конкретни случаи. Не е изготвена и финансова оценка на предлаганите промени и очаквани резултати от прилагането им, промяна не е свързана с целите на закона Закона за чистота на атмосферния въздух, подчертават природозащитниците.

Коледен подарък за концесионера на ски зона „Банско“?

„За да остане природа в България“ припомня, че в в последните години Коледа е благодатно време за неизвестния, според институциите, концесионер на ски зона „Банско“. Преди година беше направен опит планът за управление на Национален парк „Пирин“ да се промени така, че да даде възможност за мащабни сечи и строежи в парка. Сега се предлага законодателна промяна, която отново ще облагодетелства концесионера на ски зона „Банско“. „Юлен АД“ има нужда от водохващания за изкуствен сняг, а понастоящем такива не са разрешени. Ако те минат маскирани като отклонения на води за превенция от наводнения, общината, като акционер във фирмата концесионер, лесно ще уреди от тях да се взема вода за изкуствен сняг.

Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в Пирин
12060
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Назначения
Новите директори на националните паркове „Рила” и „Пирин”
Аспиринова терапия за доматите
Инициативи
Доброволци засадиха хиляда медоносни дръвчета в Пирин
Еколозите
ВАС спря новия план на Пирин, позволяващ да се строи в 66% от парка
Инициативи
WWF и ООН работят с водещи компании в сектора за опазването на световното наследство
Съдебни битки
Природозащитници искат оставката на екоминистъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини