Начало » Важно за фермера » Животновъдство
29.11.2018 г.

ДФЗ излезе с препоръки към кандидатите по мярката за хуманно отношение към животните

С цел лесно и бързо приемане на документите
ДФЗ излезе с препоръки към кандидатите по мярката за хуманно отношение към животните

Приемът на заявления за плащане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. ще се извършва в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” по местонахождение на животновъдния обект, съобщават от „Разплащателна агенция” към фонда.

За да облечкат дейността и ускорят процедурата по приема на документите, от ведомството препоръчват кандидатите предварително да се запознаят с изискванията по мярката и набора от документи, разписани в Наредба № 4 от 8 август 2017 г. за прилагане на мярка 14. В случай че заявлението не се подава лично от кандидата, а чрез упълномощено лице (пълномощно по образец от ДФЗ), е необходимо всички съпътстващи декларации, задължително да бъдат подписани от кандидата/титуляра, подсещат оттам. Декларацията по чл. 19 и 20 от Закона за защита на личните данни пък трябва да е подписана от кандидата/титуляра и от упълномощеното лице.

Както вече бе оповестено от ДФЗ, съгласно чл. 13 и чл. 24 от Наредба 4 от 08.08.2017 г., кандидатите по мярка 14 могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, при подаване на заявка за плащане, без да поемат нов ангажимент, ако увеличението е с не повече от 10 % от одобрените животински единици и не могат да заявят нова дейност или подмярка в рамките на поетия ангажимент, като това е възможно единствено с подаването на ново заявление за подпомагане при обявяване на прием.

От ведомството приканват стопаните предварително да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция за безопасност на храните съгласно чл. 30, ал. 2, т. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители. Актуализацията включва мястото на отглеждане на животните и капацитет на обекта. За дребните преживни животни се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение.

От „Разплащателна агенция" пък напомнят на земеделските стопани, че всички постоянни животновъдни обекти, в които се отглеждат едри преживни животни и/или дребни преживни животни трябва да бъдат регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. За проверка на изискването стопаните следва да предоставят издадените удостоверения при подаване на заявленията за плащане по мярката. В тази връзка е необходимо за временните животновъдни обекти, регистрирани на името на кандидата, в поле „Вид обект“ в системата на БАБХ да бъде изрично посочено „пасище“, за да не се изисква предоставянето на удостоверение по реда на чл. 137 от ЗВД.

От ДФЗ изтъкват също, че за животни от вид телета/малачета е необходимо предоставяне и на съответните кантарни бележки във връзка с определянето на съответната категория за всяко животно. В случай, че не бъде предоставена кантарна бележка, животното ще се счита за теле/малаче от категория „над 220 кг”.

При подаване на заявлението за плащане кандидатите, които нямат промени по отношение на свободната подова или дворна площ за стопанисваните от тях животновъдни обекти спрямо заявените през предходния прием данни, не следва да предоставят „Становище“ по образец от БАБХ. Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни спрямо 2017 или заявяват нови животновъдни обекти, трябва да предоставят становище, предварително издадено от БАБХ във връзка с доказване на наличие на достатъчно осигурена свободна площ в животновъдния обект. Изискването е по образец и е част от критериите за допустимост по Мярка 14.

На официалната електронна страница на ДФЗ са публикувани образци на документи, необходими при подаването на заявлението за плащане, като от ведомството припомнят, че приемът на документи по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ ще се осъществи в периода от 30 ноември до 31 декември 2018 г.

ДФЗ излезе с препоръки към кандидатите по мярката за хуманно отношение към животните
9288
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Обновена
Кога ще се платят парите за необлагодетелстваните райони (НР)
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
Информация
Окончателният допустим слой на площите е обнародван, обжалващите да се обадят в ДФЗ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини