Начало » Новини » Страната
27.11.2018 г.

Още 9 дни се приемат проекти за неземеделски дейности по подмярка 6.4.1

ПРСР 2014-2020 г.
Още 9 дни се приемат проекти за неземеделски дейности по подмярка 6.4.1

sinor

На 7 декември приключва приемът на проекти по подмярка 6.4.1. за инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по селската програма. До този момент основните въпроси, зададени през системата ИСУН, са свързани с занаятчийските дейности, но които ще им бъде отговорено до края на седмицата. Синор.БГ представя някои от отговорите, поставени от кандидатите по тази подмярка.

На въпроса дали са допустими кандитати, регистрирани да развива занаятчийска дейност през 2018 г., експертите от агроминистерството обясняват, че „съгласно раздел 11.1. „Критерии за допустимост на кандидатите“ от условията за кандидатстване, няма изрично изисква за минимален срок за регистрация и извършване на дейност на кандидатите преди подаване на проектното предложение, но същите следва да отговарят на изискванията в посочения раздел към момента на кандидатстване с проектното предложение“.

Интерес представлява и въпросът, разписан в 11.2. Критерий за недопустимост на кандидатите, точка 9, а именно, че „финансовата помощ не се предоставя на кандидати/бенефициенти на помощта, които не са независими предприятия по смисъла на чл. 4, ал. 2 от ЗМСП и за които се установи, че са учредени или преобразувани след 1 януари 2014 г. с цел получаване на предимство в противоречие с целта на подмярка 6.4.1 по ПРСР 2014 – 2020 г., включително с цел получаване на финансова помощ в размер, надвишаващ посочените по тези условия максимални размери.” – когато става въпрос за развитие на занаяти от майстори които са независими предприятия, но са регистрирани да развиват занаятчийска дейност през 2018 г.

Отговорът на този въпрос е, че „не са допустими предприятия, които не са независими и за които се установят обстоятелства, описани в раздел 11.2 „Критерии за недопустимост на кандидатите“ от Условията за кандидатстване. В допълнение следва да имате предвид, че окончателно решение по оценка на проектните предложения и представените към тях документи се взима от Оценителната комисия, която ще разполага с цялата необходима информация.

Въпрос – „Има ли изискване кога да е придобито майсторското свидетелство, когато става въпрос за развитие на занаяти от майстори?“

Отговор - Съгласно раздел 11.1. „Критерии за допустимост на кандидатите“ от условията за кандидатстване, няма изрично изискване кога преди датата на кандидатстване да е придобито майсторското свидетелство.

Допустими кандидати по процедурата могат да бъдат само физически лица, регистрирани по Закона за занаятите като упражняващи занаят/и след вписване в регистър БУЛСТАТ по реда на чл. 3, ал. 1, т. 6 или 9 от Закона за регистър БУЛСТАТ. Юридически лица, регистрирани по Търговския закон не са допустими кандидати.

Кандидатите трябва да отговарят на определението за микропредприятие, съгласно дефиницията на чл. 3, ал. 3 от ЗМСП, като се взимат предвид условията на т. 16 от раздел 16 „Приложим режим на минимални/държавни помощи“ във връзка със свързаните предприятия на кандидата. Няма ограничение за кандидатстване на физическото лице – занаятчия в описания от Вас случай.

 

Въпрос - Как следва да се процедира при положение, че в проектното предложение са предвидени за възстановяване разходи за покупка на земя и сгради за развитие на занаятчийска дейност?

Отговор - Закупуване на земя и сгради, необходими за изпълнението на проекта, са допустими разходи, че са предназначени за производствени дейности на територията на селски район съгласно Приложение № 1 от условията за кандидатстване, но същите не са допустими за подпомагане, ако са извършени преди датата на подаване на проектното предложение.

Документите към проектното предложение следва да са съобразени с раздел 24 „Списък на документите, които се подават на етап кандидатстване“ от условията за кандидатстване. Към датата на кандидатстване се прилага Удостоверение за данъчна оценка, издадено в рамките на месеца, предхождащ датата на подаване на проектното предложение.

Въпрос - Възможно ли е средствата(50%), който трябва да бъдат предоставени от нас да се кандидатства за кредит от фонда. И искам да получа нагледен пример какво ще се покрива като допустимите разходи ( Примерно досега съм похарчила само за архитекти 6000 хил.лв., като общата стойност на проекта евентуално ще бъде 50000 хил. лв. Каква част от тях ще влезе като допустими разходи?)

Отговор - Допустимите разходи по процедурата са описани в раздел 14.1. „Допустими разходи“ към условията за кандидатстване. Разходите за подготовка на проектното предложение са описани в т. 1.6 на същия раздел. Също така следва да се запознаете с условията за допустимост на разходите, описани в раздел 14.2. В допълнение Ви обръщаме внимание, че допустимите дейности са описани в раздел 13.1 и приложение № 18 към Условията за кандидатстване. Разясненията се дават по отношение на условията за кандидатстване, не съдържат становище относно качеството на проектното предложение и са задължителни за всички кандидати.

Още 9 дни се приемат проекти за неземеделски дейности по подмярка 6.4.1
9104
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Отчет за 2023 г.
Около 50 млн. евро остават неусвоени по ПРСР 2014-2020 г.
Публикуван през ноември
Сериозно изоставане по ПРСР - в отчета на ДФЗ за полугодието
ДФЗ
Две седмици преди Коледа са платени 35,5 млн. лева по ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини