Начало » Важно за фермера » Пчеларство
27.11.2018 г.

Николай Куменов: На 10 декември организираме пчеларски протест пред министерството на земеделието

Продължение на темата
Николай Куменов: На 10 декември организираме пчеларски протест пред министерството на земеделието

sinor

Само преди седмица председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов съобщи в интервю за Синор.БГ, че колегите му готвят протест заради липсата на политики в този подсектор. Днес пред националното радио Куменов посочи, че национален протест ще има и той е насрочен за 10 декември.

Решението е взето на 22 ноември на среща във Варна, организирана от Варненската областна пчеларска организация и в присъствието на председателя на ОБПС инж. Михаил Михайлов, представители на Съюза на българските пчелари - Шумен, на Общинските пчеларски организации в Търговище и Попово и на Областната пчеларска организация в Разград и на Сдружение"Пчелари-Русе".

Подписана е и протестна декларация, в която е записано, че на 10 декември от 13 часа пред МЗХГ ще бъде насрочен национален протест с основното искане за незабавно отваряне на схема "де минимис", която да компенсира загубите на бранша от ниските изкупни цени на меда и ниските добиви, получени заради тежките климатични условия през пролетта.

Пчеларите настояват за тази схема, още повече, че миналата година един от зам. министрите на земеделието беше обещал ежегодно отваряне на „де минимис“ за пчеларите. Тази година обаче е отказано, тъй като по думите на Порожанов – нямало регистрирана смъртност на семейства в БАБХ. По думите на Куменов обаче хората не я регистрират заради огромните бюрократични пречки и допълнителни разходи, които трябва да направят за тази регистрация.

Сред другите искания на пчеларите са да има директни плащания за всяко регистрирано пчелно семейство, а също и да се криминализират отравянията на пчели.

Взето е и решение за подкрепа на писмото, внесено в МЗХГ и МОСВ, подписано от акад. Атанасов, проф. Георги Цанков и инж. Илия Цонев, публикувано във в-к "Пчеларски вестник" миналата седмица, изпратено до евродепутатите Мария Габриел и Момчил Неков и до медиите, основното искане в което е за заплащане за опрашване на всяко регистрирано пчелно семейство по 60 евро годишно по новата ОСП със средства от ЕС. Пчеларите са настояли още да се криминализиран нелегалният внос и употреба на неразрешени пестициди. Според пчеларите въпреки забраната за неоникотиноидите, две години след тяхното използване все още има остатъчни вещества, които вредят на пчелните семейства.

Николай Куменов: На 10 декември организираме пчеларски протест пред министерството на земеделието
18779
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Предложения в законодателството
Евродепутат лобира за 50-процентно вдигане на бюджета за пчеларските програми
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини