Начало » Новини » Страната
20.11.2018 г.

Един милион птици са унищожени в 26-те огнища на грип в страната

БАБХ
Един милион птици са унищожени в 26-те огнища на грип в страната

sinor

От агенцията по храните най-после дадоха обобщена информация за наличните огнища на птичи грип, избухнали от лятото до средата на ноември. Потвърдени са 26 огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП H5N8) в 5 административни области – Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Един милион са птиците, унищожени до този момент.

Най-голям е броят на огнищата – 14, във фермите за отглеждане на патици мюлари, 6 при кокошевите (като едно е във ферма с бройлери), 5 в задни дворове, 1 в дивечовъдно стопанство.

Досегашните резултати показват, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпостранението на инфлуенца по птиците са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици.

Предприетите мерки целят ранно откриване на инфектирани с вируса птици, предотвратяване разпространението на заболяването и предпазване на птицевъдния сектор в останалата част от страната. Стратегията за контрол на ситуацията включва   мерки като биосигурност в стопанствата, по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса (увеличен брой официални ветеринарни инспекции), движение на птици във и извън предпазните и надзорни зони не се допуска, само при изключенията, разписани в законодателството.

За осъществяването на превенция и контрола на заболяването се извършва и строг надзор с клинични прегледи в птицевъдните обекти, намиращи се в създадените предпазни и наблюдателни зони около констатираните огнища.

По време на инициираните от БАБХ многократни срещи с представители на птицевъдния сектор през последните две седмици, агенцията и птицевъдната индустрия са постигнали съгласие, че надзорът е необходим и трябва да се прилага стриктно. Участниците в работните срещи се обединили около идеята, че мерките са нужни за запазване на международните пазари на птицевъдната индустрия, осигуряване на нормална атмосфера за работа на фермите с птици, както и гарантиране безопасността на българския потребител.

Във връзка с усложнената епизоотичната ситуация с разпрастването на отнищата Европейската Комисия (ЕК) е повдигнала въпроса за разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора. Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон по отношение на заболяването, необходимостта за предоставяне на гаранции пред страни членки и трети държави във връзка с движението на живи домашни птици и яйца за люпене.

БАБХ предложи на ЕК възможността за създаването на допълнителна зона да се разгледа след окончателен анализ на резултатите от засиления надзор, който се прилага в момента и изпълнение на ангажиментите, поети от страна на птицевъдния сектор за укрепване на фермите.

Един милион птици са унищожени в 26-те огнища на грип в страната
9159
 

Последни материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Свързани материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
БАБХ
Птичи грип и в птицеферма в Цалапица
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Пазарджишко – до Ветрен
БАБХ
Птичи грип и във ферма в Димитровградско
БАБХ
Ново огнище на птичи грип, този път в Гороноряховско
БАБХ
Ново огнище на птичи грип - във ферма за патици в Пловдивско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини