Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.11.2018 г.

Полезни приложения на яйчените черупки в градината

Полезни приложения на яйчените черупки в градината

Яйчената черупка е една находка за градинарите и любителите на цветя. Малко са познати ценните качества на тази част от яйцето, която обичайно изхвърляме в кошчето с битови отпадъци. А такива има във всяка кухня. И този чисто натурален продукт помага за увеличаване на почвеното плодородие в зеленчуковата и овощна градина, както и за доброто развитие и цветоносене на домашните ни цветя, за подобряване структурата на почвата, той е жизненоважен за повечето растения на участъци с кисела почва, обезврежда някои градински вредители, може да изпълнява ролята на превъзходен мулч, а също да се използва за по-бързо покълване на семената.

Използване на яйчените черупки в качеството им на тор
В народната медицина яйчените черупки се използват за различни лечебни цели, защото съдържат голямо количество ценни минерали и микроелементи – най-голям дял се пада на калциевия карбонат (около 90%), а останалата част на други 27 съединения и елементи, сред които са по-рядко срещаните като флуор, цинк, желязо, силиций и молибден. Тези елементи са незаменими при подхранването на всяко растение. 

Есенно подхранване с дървесна пепел!
Защо да не превърнем този хранителен отпадък в полезна за растенията храна? За обогатяване на хранителната среда те са много ценни на леки и песъчливи почви, където най-често се наблюдава калциево гладуване.
Разлагайки се в почвата, яйчените черупки отдават постепенно на растенията своите елементи, като този процес се наблюдава продължително време.
За повишаване на плодородието на почвата натрошените черупки (1-2 шепи на квадратен метър) се разпръскват равномерно преди есенна обработка или преди посев. Колкото са по-едри парчетата, толкова по-бавно ще се разлагат и ефектът ще настъпи по-късно, но като естествен продукт те се усвояват по-пълноценно от растенията. Затова се препоръчва за подхранване да се смилат във вид на брашно.

За разкисляване на почвата
Песъчливите почви по-често имат повишена киселинност, а в тези случаи яйчените черупки ще играят двойна роля – за повишаване на подородието и едновременно с това за привеждане на рН в нормални граници. Този ефект се постига благодарение на високото съдържание на калций в черупките или с внасянето на вар, пепел, креда и др.
Ако почвата е лишена от подобен недостатък, то черупките могат да се използват за приготвяне на компост, в състава на който влизат свеж оборски тор, свежи растителни отпадъци и опадали листа, дървени стърготини и други, които го подкисляват. Черупките ще неутрализират подобна реакция и ще го обогатят допълнително с ценни хранителни вещества.

За борба с вредители в градината
Яйчените черупки се използват за борба с някои опасни вредители в градината. Срещу поповото прасе се използват смляни на прах и смесени с нерафинирани растителни масла за изготвяне на примамки, които се поставят в междуредията. Пакостниците, изяждайки тези „лакомства“, много бързо загиват.
Използват се и за борба с личинките и възрастните колорадски бръмбари, като картофените стъбла се наръсват обилно със смляни яйчени черупки. Напудрени, след няколко дни падат на земята бездиханни.
С успех се ползват и срещу нашествията на охлюви в градината. Натрошените черупки се посипват като бордюр около застрашените растения. Мекотелите трудно преодоляват тези бариери и променят посоката на движение.

За мулчиране
Безспорно, за мулчиране на по-големи площи са необходими и по-големи количества черупки, но ползата е неоспорима. Особено полезно е мулчирането на ягодовите култури. Благодарение на твърдостта на черупките, които се разлагат много бавно, когато са по-едро натрошени, те осигуряват продължително добра влажност, предпазват от засушаване, не дават никакви шансове на бурените, добре пропускат въздуха и в крайна сметка насищат почвата с полезни вещества.
За ускоряване на покълването на семената и развитие на разсадите
Калциевият карбонат, който се съдържа в яйчените черупки е в състояние да активира протеините, които се съдържат в семената. В резултат на това те покълват много по-бързо и дават силни и здрави растения. За целта навлажнените браздички се поръсват с черупково брашно, поръсват се семената и се засипват с необходимото количество пръст. По същият начин се подхожда и при използването на отделни обеми за разсад.
Бонус е възможността да е използват отделните черупки като контейнери, като се поставят в кори за яйца, а в тях се засеят семената.
Важно е да се знае, че топлинно обработените черупки имат по-малко съдържание на полезни вещества. Ако не са преминали термична обработка, те трябва само да се измият добре и да се подсушат. Истински късмет е черупките да са от домашни яйца, а още по-добре ако са събрани през зимата.

Полезни приложения на яйчените черупки в градината
74159
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
Да се спре вноса на яйца от Украйна
Министър Тахов: Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи
Предстоящо
На 27 май Съветът на ЕС ще обсъжда мерки срещу пазарните аномалии, предизвикани от украинския внос
Вижте основните доставчици
Русия продължава да внася милиони яйца
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини