Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.11.2018 г.

Закалените овошки ще изкарат по-леко зимата

Закалените овошки ще изкарат по-леко зимата

В края на октомври работата в овощната градина постепено намалява. Време е да се замислите как дърветата ще преживеят идващата зима. По принцип дърветата и храстите и сами активно се подготвят за предстоящите изпитания. Но добрият градинар е длъжен да вземе мерки, за да не пострадат те от мразове, мишки и зайци.

Закалката на растенията не е като при хората. Опасността идва не от самия студ, а от образуването на лед вътре в растителния организъм. Кристалите разширяват тъканите и механично ги разкъсват. По време на закаляването растенията се стремят да се изменят така, че да се изключи образуването на лед в клетките.

Подготовката за зимата започва дълго преди истинските студове. Още през лятото меките зелени клончета се втвърдяват и обличат в дебела кора. След това растежът им завършва, а листата, след като отдадат всички полезни вещества, падат.

Зимна резитба на овошки!

Когато стълбчето на термометъра приближи нулата, вътре в дърветата започва преустройство. Растенията намаляват обмена на вещества и икономисват енергия. Клетките се сбиват една в друга и това намалява вероятността да се образува лед в тъканите. Повишава се концентрацията на захар. Съдържанието на клетките става гъсто като желе. При това положение те могат да замръзнат само при изключително ниски температури.

Някои видове и сортове се закаляват успешно, други - в средна степен, а тези, които произхождат от тропиците, изобщо не могат да правят това. На закаляването може да повлие времето. Обилните дъждове или прекомерното поливане, както и прекаляването с азотно подхранване нарушават процеса на закаляването. Но фосфорното торене в ранна есен помага за успешната подготовка на растенията.

Зимната заплаха не идва само от студовете. Гладните мишки и зайци може да изгризат младата кора. Големите снегове пък чупят клоните, а в края на сезона кората на стволовете на дърветата се напукват от резките смени на дневните и нощните температури. Затова трябва да се вземат предварителни мерки срещу всички тези опасности.

Дърветата, по-млади от 12- 15 г, могат да се защитят от зайци, като стволовете се обвият с хартия или пластмасова мрежа. Покритието трябва да се сложи плътно към ствола от земята до първите скелетни клони. За да няма мишки в градината, трябва да се оберат всички растителни остатъци. Не трябва да се оставят семена, дори парчетата сапун, ако няма да зимувате на вилата.

Закалените овошки ще изкарат по-леко зимата
4196

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
В рамките на митническа проверка
Откриха над 27 000 литра нелегално вино в стопанска постройка в Ямболско
При темпо от около 2 милиарда броя за годината
Украйна върви към рекорд в износа на яйца
Водим в класацията на вносителите на пшеница в Обединеното кралство от началото на сезона
България се превръща в житницата на Великобритания
При подаване на заявките броят на одобрените за подпомагане животни може да бъде увеличен
Отварят приема за плащане по мярката за хуманно отношение към животните в края на месеца
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 13-16 ноември 2018 година
Купувачите и продавачите на хлебна пшеница на борсата занижиха сериозно офертите си
Партньорство
Министър от арабските емирства на визита в Селскостопанска академия
Свързани материали
Виж
Есенен цъфтеж при плодните и декоративни растения
Есента е време за отстраняване на мъховете и лишеите от плодните дървета – как и дали е необходимо
От 15 октомври се приемат заявления за борба с вредителите по трайните насаждения
Хигиена и профилактика на болести и вредители
Важните мероприятия на овощаря през октомври
Закопавайте веществата под повърхността на почвата
През есента дайте на овощните фосфор и калий
С какво да пръскаме овошките през септември
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам