Начало » Новини » Страната
22.10.2018 г.

Риболовци от Кюстендилско алармират за натравяне на реките Струма, Треклянска и Драговищица

Екологична бомба
Риболовци от Кюстендилско алармират за натравяне на реките Струма, Треклянска и Драговищица

Риболовен клуб „Балканка“ София алармира за неминуема екологична катастрофа, която предстои в района на община Кюстендил и за необратимите последици върху природата и хората на територията на общината, както и в съседните Земен,  Трекляно и Босилеград в Сърбия заради вредни утайки от мина в западната ни съседка. Най-пагубно се очаква да е въздействието точно в Кюстендилската котловина, където ще предизвика невъобразим негативен ефект с натрупване върху природата, здравето на хората и развитието на земеделието, съобщиха от риболовния клуб.

Преди две седмици българската общност в Босилеград, БТА и консулът ни в Ниш организираха среща в Сърбия.  На нея те запознаха държавните органи и обществото с потресаващата история на ефектите върху хората и природата от пусната в експлоатация в района на Босилеград оловно-цинкова мина без хвостохранилище.

Първите проблеми са от 2016 година, когато е пуснат в експлоатация ВЕЦ Пчелина, източващ дънните утайки, отложени през социализма и причиняващ отравяне на река Струма под язовир Пчелина до село Лобош.  Тази катастрофа бе документирана от Национален Природонаучен Музей на БАН, но институциите бездействат. Реката под язовира тече синьо - бяла, напълно отровена.

Всички отпадни води се изхвърлят непречистени в река Караманичка - приток на река Драговищица, а от там в Струма при Кюстендил. В Караманичка река тече бяла каша и цялото корито е побеляло от отложенията.

Сръбското министерство на околната среда е разрешило мината без ОВОС и въздействието й не е оценено в трансграничен контекст.  Също така са разрешени и три нови ВЕЦ, които заедно със съществуващите три централи на реката съвсем ликвидират възможността дори за минимално естествено самопречистване на водата.

Явно обаче тези въздействия не са достатъчни, защото и откъм България, и откъм Сърбия са дадени площи за проучване за нови мини.  Ако някой не знае какво причиняват у нас подобни дейности по добив на метални полезни изкопаеми, рибарите са готови да заведат всеки в района на река Тополница от вливането на Медетска до Буновска, за да види, че там над реките не летят и мухи даже - до такава степен всичко е мъртво.

 Така, дадените разрешения за проучване и добив на метални полезни изкопаеми във водосбора на Треклянската река в землищата на Кюстендил и Трекляно за бъдещата мина Злогош по границата ни със Сърбия, са като присъди за местните хора, смятат риболовците. Защото след издаването на разрешително за проучване, процедурата е практически необратима.  Ако бъде открито нещо - следва регистрация на откритието и договор за концесия, освен ако процедурата по ОВОС не установи риск от увреждане. Само че у нас инвеститорите заплащат за изготвянето на докладите по ОВОС и ОС, а експертите винаги доказват, че няма да има увреждане, защото иначе няма да им платят.  А МОСВ непрекъснато си затварят очите - толкова е просто. А единствената все още чиста река в описания район е именно Треклянска.

Затова рибарския клуб са изпратили сигнал до всички компетентни институции в България, включително до президента, премиера, Народното събрание, омбудсмана и компетентните по въпроса министри.  Описаната ситуация изисква незабавно действие за спасяване на хората в района.  Ясно е, че всичко това се търпи от местните хора, само поради феодализацията на населените места, където хората са зависими и живеят в страх в 21-ви век, в стана член на ЕС.

Риболовци от Кюстендилско алармират за натравяне на реките Струма, Треклянска и Драговищица
13621
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Отличия
Българската инициатива „Реките на София“ е сред носителите на европейските награди за наследството 2022 г.
Тежко наследство за поколенията
Държавите в ЕС имат сама шест месеца да подбрят чистота на реките си
Според компанията изискванията допускали еднократни превишавания на екологичните норми
Обвиняват Лакталис в многократно замърсяване на френските реки
Заплаха за българската природа
На 10 юни риболовците излизат на протест заради отровените реки
Преди Никулден
Природозащитници с призив да бъде опазен животът в българските реки
Предупреждение
Засушаванията засягат 55 млн. души годишно, според доклад на WWF
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини