Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.09.2018 г.

Сей, земеделецо!

Не допускайте изтегляне на житните растения
Сей, земеделецо!

Идва времето за сеитбата на есенните зърнено – житни култури. Те са важни за осигуряването на хлебния и фуражния баланс в България. Състоянието на посевите зависи от правилната сеитба. Тя трябва да стане в определени срокове. Стопаните трябва да направят избора си в зависимост от местонахождението на полето и съответния темпрературен режим в региона.

Периодът 20 септември – 30 октомври е приет като подходящ за сеитбата на меката пшеница. При подходящи метеорологични условия сеитбата може да започне в по-високите полета на страната през последното десетдневие на септември. По-късно ще стане засяването в по-ниските и по-топли полета.

Организирането на сеитбата в посочената времева рамка е важно от гледна точка на поникването, развитието и укрепването на растенията, които трябва да посрещнат зимата с развита коренова система. Добре е преди трайното настъпване на минусовите температури растенията да са започнали братенето.

При закъснняла сеитба нараства опасността от измръзване на растенията. Слаборазвитата коренова система може лесно да бъде изтеглена при движението на повърхностния почвен слой, който под влияние на валежите става по-плътен, а по-къссно замръзва. Образуваната кора може да се отдели от по-долния почвен слой, при което изтегля житните растения, чиято коренова система остава в отвореното пространство. В практиката този нежелан процес е известен като изтегляне. Дисковането, изораването на 20 - 25 см, разрохкването на 8 – 10 см и подравняването на почвата са важни предсеитбени мероприятия. На подравнените площи валежната вода ще се разпределя равномерно без задържане и заблатяване в отделни участъци. Вероятността от изтeгляне е по-голяма в полетата, кодето не е спазена оптималната дълбочина за полагане на семената. Те трябва да попаднат в рохкава почва на дърбочина 5 – 6 см., а под тях да бъде осигурено т. нар. легло – уплътнена почва. При редово засяване оптималното междуредие е 10 – 12 см. След такава сеитба поникването е дружно, а посевът изравнен. Допълнителна мярка срещу изтеглянето е следсеитбеното валиране.

Сортове пшеница.

Избързването със сеитбата също може да има нежелани последици особено при есенно засушаване. Освен това поникналите по-рано житни са застрашени от вирусни инфекции, пренасяни с листните въшки. При топла и продължителна есен, при топло начало на зимата и забавяне на снежната покривка опасността от вирусни инфекции в посевите нараства.

Вирусни болести като пшениченото вджуджаване, жълтото ечемичено вджуджаване и бромусовата мозайка могат да причинят дори разораване на есенниците. Борбата срещу тези преносители чрез пръскане с инсекициди не винаги може да бъде организирана поради променливото време през есента. Освен това допълнителното пръскане е нов разход, оскъпяващ крайната продукция.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушксаров“, София

 

Сей, земеделецо!
15691
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
В повърхностния почвен слой почти не е останала влага
Летните температури напролет вещаят проблеми за сеитбата на царевицата в Сърбия
Не е прибрана реколтата от зърнената култура от 8 на сто от засетите площи
В Украйна още жънат царевица при започнала пролетна сеитба
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини