Начало » Новини » Страната
09.09.2018 г.

Природозащитници искат забрана на индустриалното отглеждане на животни в кафези

Брюксел готви директива за отглеждането на гризачите
Природозащитници искат забрана на индустриалното отглеждане на животни в кафези

Природозащитници подеха гражданска  инициатива пред ЕК за забрана на индустриалното отглеждане на животни в кафези, информира euractiv.de. Поради наличието на някои бариери обаче, все още не е ясно, дали тя ще бъде призната и с оглед на предходните петиции  до населението, успехът и изглежда минимален.

По данни на ФАО броят на отглежданите в клетки животни в Европа надвишава броя на населението, достигайки до 200 млн. В това число влизат кокошки, свине, гъски, зайци и телета- всички те отглеждани индустриално за нуждите на месопреработвателната индустрия. Ето защо в опит да спрат тази практика  група природозащитници стартираха нова инициатива, озаглавена „End the Cage Age“. От 11 септември всички граждани на ЕС ще могат да се включат подписвайки петицията.

Инициаторите на петицията искат по-строги правила на ниво ЕС за индустриалното отглеждане на животни. В публикуваните през 2017 година минимални стандарти за отглеждане на свине, телета и кокошки, Брюксел забрани използването на жестоките телени клетки за птиците но в регламента за хуманно отглеждане на животните все още е разрешено използването на кафези. „Това не е съвременно, вече сме в 21-ви век, и е крайно време да се откажем от тази средновековна практика на отглеждане на животните зад решетки”, заявиха от организаторите на инициативата.

Въпреки че искат цялостна забрана на кафезите, от гражданската инициатива се фокусират основно върху три вида животни, сред които и кокошките, които са най-отглежданите птици в Европа.  Само в Германия за производството на яйца се отглеждат 52 млн. кокошки, 5 млн. от тях в  така наречените групови кафези. Те не са забранени с аргумента, че предлагат повече място за птиците, но според природозащитниците не всяка кокошка  разполага с място в размер на лист хартия А4, стандарт на отглеждане, който от 2025 година ще бъде забранен във федералната република. Отглеждането на свине също е регулирано с минимални европейски изисквания, но от природозащитниците искат по-големи стандарти за отглеждане на свинете в боксовете. В ЕС се отглеждат 150 млн. овце, като с 27 млн. свине Германия се нарежда на второ място след Испания.

Зайците също са във фокуса на природозащитниците, тъй като  по данни на Европейския парламент, 340 млн. зайци годишно отиват за нуждите на месопреработвателната индустрия. „зайците се отглеждат в кафези, като разполагат с най-малко пространство, а това е нетърпимо състояние”, казва евродепутатът от групата на зелените Свен Гиголд. От година в Брюксел се разработва нов закон специално за отглеждането на гризачите. Още през март 2017 година евродепутатите гласуваха за забрана на използването на кафези при отглеждане на зайците, и поискаха от комисията да излезе със законова инициатива.

Дали подетата от природозащитниците гражданска инициатива ще получи достатъчно подкрепа от европейските граждани, за да предизвика ЕК да насрочи общо допитване до населението от страните на ЕС не се знае. Още през 2012година имаше четири подобни инициативи.. Първата инициатива   „Right2Water“доведе до някои промени в европейските директиви по отношение на питейната вода.  Стартиралата през същата година инициатива „Einer von uns” която поиска налагане на забрана за изследвания  върху стволовите клетки не доведе до никакви промени, защото ЕК реши, че сегашните правни норми изпълняват исканията на авторите на инициативата. Подобен беше аргументът на брюксел и по отношение на още една инициатива за забрана на научните експерименти  със животни. Ето защо ще е нужно време за да се види, дали инициативата  „End the Cage Age“ ще доведе до успех. Сега организаторите имат срок от 12 месеца, за да съберат 1 млн. подписа  от европейските граждани, като едва тогава петицията ще може да влезе за разглеждане в Европейската комисия.

 

Природозащитници искат забрана на индустриалното отглеждане на животни в кафези
9961
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини