Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.09.2018 г.

С деликатния аромат на монардата

Практика
С деликатния аромат на монардата

sinor

По полета и ливади, в градини и цветни кътчета расте очарователно цвете с деликатен аромат, което се нарича монарда. Това име обединява цял ботанически род и има много разновидности, които се различават по цвят и мирис. Народът го нарича „бергамот“, „лимонова мента“, „ароматен балсам“, „пчелен балсам“, „американска маточина“ и др. Не изисква особени грижи и радва с цветовете си от юни до септември.

Монардата е ендемичен вид, характерен за източната част на Северна Америка. Носи името на испанския лекар и изследовател Николас Монардес, който е описал растенията на Новия свят. Благодарение на своите декоративни качества, аромат и полезни свойства тя се разпространява бързо в континенталната част на Европа и Азия.

Общо описание

В голямото семейство на монардата има едногодишни, но преобладават многогодишните видове. Ботаническият род включва около 50 вида растения. Надземната им част е от 60 до 120 см. Листата имат къси дръжки със заострени върхове. Съцветията са кошнички с диаметър 6-7 см, съставени от малки фуниевидни цветчета. Те са обагрени в червено, бяло, розово, виолетово, люляково или лилаво. Корените са дълги и разположени хоризонтално. Листата, както и цветовете могат да излъчват приятен аромат на мента, бергамот или лимон.

Видове

По-популярни са – монарда цитрусова, монарда лимонова, монарда Дидима, монарда Виктория, монарда джудже, монарда лаванда, монарда Снежанка, Зинта-Зинта, кардинал и др.

Отглеждане

Монардата обича слънчеви места и богата, добре дренирана почва. Може да расте и в полусянка, но цъфти по-оскъдно и цветовете и полягат.

Градинските видове изискват по-обилно поливане, защото корените са разположени хоризонталнои бързо изсъхва. Всички видове съдържат етерични масла, но тези, които се отглеждат специално за тази цел се поливат по-оскъдно и издържат на засушаване.

Лечебни свойства

Монардата е медоносно и маслодайно растение с високо съдържание на етерични масла и витамини – С, В1, В2 и други биологично активни компоненти, на които се дължи широкото използване в хомеопатията. Етеричното масло има бактерицидно действие със широк спектър на приложение – антистрес, антианемично и антиоксидантни свойства.

Редовната консумация почиства аортата от антисклеротични плаки, лекува лъчева болест, грип и настинки, укрепва имунната система и помага за възстановяване след химиотерапия.

Монардата е част от кремовете за зряла и мазна кожа , предразположена към акне.

Монардата намира широко приложение и в кулинарията – използва се за чайове, салати и супи, както и за гарнитури към рибни и зеленчукови ястия.

Размножаване

Монардата е студоустойчиво растение, което се размножава чрез директна сеитба, като времето се определя от климатичните особености, чрез разсад или чрез разделяне на коренището.

Болести и неприятели

Растението е устойчиво на болести и неприятели. Разболява се от брашнеста мана при нередовно поливане, но не може да навреди сериозно, а само уврежда външния вид. Хоботникът атакува монардата, но само когато расте в лека песъчлива почва. Тайната в устойчивостта се крие във високото съдържание на етерични масла.

С деликатния аромат на монардата
49529
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Чай от монарда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини