Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.09.2018 г.

С деликатния аромат на монардата

Практика
С деликатния аромат на монардата

sinor

По полета и ливади, в градини и цветни кътчета расте очарователно цвете с деликатен аромат, което се нарича монарда. Това име обединява цял ботанически род и има много разновидности, които се различават по цвят и мирис. Народът го нарича „бергамот“, „лимонова мента“, „ароматен балсам“, „пчелен балсам“, „американска маточина“ и др. Не изисква особени грижи и радва с цветовете си от юни до септември.

Монардата е ендемичен вид, характерен за източната част на Северна Америка. Носи името на испанския лекар и изследовател Николас Монардес, който е описал растенията на Новия свят. Благодарение на своите декоративни качества, аромат и полезни свойства тя се разпространява бързо в континенталната част на Европа и Азия.

Общо описание

В голямото семейство на монардата има едногодишни, но преобладават многогодишните видове. Ботаническият род включва около 50 вида растения. Надземната им част е от 60 до 120 см. Листата имат къси дръжки със заострени върхове. Съцветията са кошнички с диаметър 6-7 см, съставени от малки фуниевидни цветчета. Те са обагрени в червено, бяло, розово, виолетово, люляково или лилаво. Корените са дълги и разположени хоризонтално. Листата, както и цветовете могат да излъчват приятен аромат на мента, бергамот или лимон.

Видове

По-популярни са – монарда цитрусова, монарда лимонова, монарда Дидима, монарда Виктория, монарда джудже, монарда лаванда, монарда Снежанка, Зинта-Зинта, кардинал и др.

Отглеждане

Монардата обича слънчеви места и богата, добре дренирана почва. Може да расте и в полусянка, но цъфти по-оскъдно и цветовете и полягат.

Градинските видове изискват по-обилно поливане, защото корените са разположени хоризонталнои бързо изсъхва. Всички видове съдържат етерични масла, но тези, които се отглеждат специално за тази цел се поливат по-оскъдно и издържат на засушаване.

Лечебни свойства

Монардата е медоносно и маслодайно растение с високо съдържание на етерични масла и витамини – С, В1, В2 и други биологично активни компоненти, на които се дължи широкото използване в хомеопатията. Етеричното масло има бактерицидно действие със широк спектър на приложение – антистрес, антианемично и антиоксидантни свойства.

Редовната консумация почиства аортата от антисклеротични плаки, лекува лъчева болест, грип и настинки, укрепва имунната система и помага за възстановяване след химиотерапия.

Монардата е част от кремовете за зряла и мазна кожа , предразположена към акне.

Монардата намира широко приложение и в кулинарията – използва се за чайове, салати и супи, както и за гарнитури към рибни и зеленчукови ястия.

Размножаване

Монардата е студоустойчиво растение, което се размножава чрез директна сеитба, като времето се определя от климатичните особености, чрез разсад или чрез разделяне на коренището.

Болести и неприятели

Растението е устойчиво на болести и неприятели. Разболява се от брашнеста мана при нередовно поливане, но не може да навреди сериозно, а само уврежда външния вид. Хоботникът атакува монардата, но само когато расте в лека песъчлива почва. Тайната в устойчивостта се крие във високото съдържание на етерични масла.

С деликатния аромат на монардата
50108
 

Последни материали
Виж
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Чай от монарда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини