Начало » Важно за фермера » Гори и екология
29.08.2018 г.

Доклад на WWF: Светът подценява значението на реките

България отвън
Доклад на WWF: Светът подценява значението на реките

sinor

Докато наводнения и суши опустошават различни части от земното кълбо, WWF насочва вниманието към способността на „здравите“ реки да смекчават ефектите от тези бедствия. Това е само една от т.нар. скрити ползи на реките, които обаче съвсем скоро могат да отидат в историята, ако сладководните водоеми продължат да бъдат подценявани, предупреждава доклад на международната природозащитна организация WWF.

Докладът за оценка на реките е публикуван във връзка със Световната седмица на водата, която беше открита тази неделя в столицата на Швеция Стокхолм. Документът показва как традиционното разбиране за реките като първичен източник на вода и енергия поставя в риск други техни предимства от критично значение. Наред с централната роля, която играят в много култури и религии, реките носят и редица практически ползи. Освен че са дом на многобройни животински видове, речните екосистеми осигуряват и естествена защита на градовете от наводнения, а наносните потоци подхранват делтите на реките, които са едни от най-важните земеделски райони в света и дом на 500 милиона души, над морското равнище.

Въпреки че тези фактори са от директна полза за стотици милиони хора на планетата, те често са пренебрегвани от управляващите, докато изчезването им не предизвика кризи. Докладът подчертава, че този недалновиден подход може да доведе до изключително сериозни икономически загуби в бъдеще. Днес 19 % от глобалния БВП идва от водосбори с висок или много висок воден риск, а много от най-големите делти на планетата, включително и тези на реките Ганг, Инд, Меконг, Нил и Яндзъ, потъват и се свиват. В същото време 2 милиарда души разчитат директно на реките за задоволяване на питейните си нужди.

В същото време 25% от световното производство на храна зависи от речното напояване, а 12 милиона тона сладководна риба всяка година покриват хранителните нужди на десетки милиони хора.

Въпреки произтичащото от Европейската рамкова директива за водите правно задължение за опазване на сладководните водни тела, едва 40 % от водите на континента се считат за здрави.

Каква е ситуацията в България

Макар че е най-голямата река в България Дунав също е недооценявана, близо 80% от нейните крайречни природни местообитания и рибни ресурси са били унищожени през ХХ век, а останалите са застрашени. В долното течение на реката днес са останали единствените жизнеспособни размножаващи се популации на четири вида есетри в Европейския съюз. Именно българският участък все още е сред най-слабо повлияните от човешка дейност.

В тази връзка WWF работи за опазването и възстановяването на екосистемите на река Дунав и нейните притоци. Ние търсим модели за съхраняване на биологичното разнообразие чрез устойчиво управление на природните ресурси. За съжаление, у нас са останали едва няколко свободнотечащи реки, които трябва да бъдат съхранени.

Доклад на WWF: Светът подценява значението на реките
11185
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини