Начало » Новини » Света
26.08.2018 г.

Кокосовото олио- полезно или повече вредно

Учени от Фрайбург препоръчват заместване на кокосовото олио с рапично или ленено
Кокосовото олио- полезно или повече вредно

Това, че произведеното на основата на кокоса растително олио се радва на особена популярност сред потребителите, е заблуждаваща представа за позитивите му,, пише proplanta.de, позовавайки се на учени от Фрайбург. Според Анте Гал, говорител на Германското общество по храните, кокосовото олио съдържа множество наситени мастни киселини, които могат да са опасни за здравето на човек. Освен това те повишават рисковете от болести на сърцето и кръвоносната система.

В Германия усилено  се разраства  дискусията за ползите и вредите от употребата на кокосово олио. Така например в медицински доклад на Карин Михелс, директор на Центъра по превенция и лечение на раковите заболявания във Фрайбург  то се определя като „най-чистата отрова”. Публикуваните в интернет платформата YouTube изказвания, предизвикаха огромен резонанс и сериозни критики. Според говорител на клиниката обаче, основната задача е била, чрез тях да се наблегне върху връзката между храненето и здравето на човек.

Твърденията на Карин Михелс са основани на редица международни изследвания, които доказват колко високи рискове за здравето носи консумацията на кокосово олио, въпреки че то се налага като екзотична мода сред любителите на веганската и вегетарианска кухня, и е все по-търсено от потребителите.

„Ако кокосовото олио се използва само за приготвяне на храни, тогава човек не би трябвало да има никакви притеснения”, уточнява все пак Гал. По-честата му употреба обаче според него е вредна. Експертите препоръчват  по-добре да се замести употребата на кокосово олио с рапично, слънчогледово, соево или ленено олио, или зехтин. Те за разлика от него съдържат по-малко вредните ненаситени масни киселини.

Срещу употребата на кокосово олио се обявяват и природозащитници във връзка с дългите вериги на доставки и проблематичните методи при отглеждане на растенията, които според тях нарушават  биологичното разнообразие. Според представители на WWF при отглеждане на кокосовите палми, почти не се спазват минималните екологични и социални стандарти. Въпреки растящото търсене, повечето фермери едва преживяват със своите добиви , тъй като по-голяма част от печалбата отивала в ръцете на прекупвачите по веригата между производители и потребители.

Кокосовото олио- полезно или повече вредно
18384
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини