Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.08.2018 г.

Да помогнем за узряването на доматите

Кои фактори подпомагат узряването на доматите в края на сезоа
Да помогнем за узряването на доматите

В края на лятото  и началото на есента, когато колебанията на температурите на почвата и въздуха се увеличават, узряването на плодовете на доматите се забавя. Допълнителни фактори са мъглите, дъждовете и вятърът. Важно е да знаем какви са възможностите да се радваме на добре узрели плодове.

Как влияят колебанията на температурата и влажността на узряването на доматите?

С понижаване на температурите на въздуха и почвата, възможностите за узряване на плодовете намаляват. При достигане на 7 градуса нощни температури плодовете на доматите практически губят способността за узряване. При това се увеличава и вероятността от заболяване от фитофтора.

Доматите са чувствителни към влажността, а резките колебания във влажността на почвата водят до загуба на бутоните, цветовете и завръзите, забавя се развитието на плодовете и се увеличава опасността от напукване.

При такива условия е наложително да се предприемат необходимите мерки за защита на растенията. Важно е да се повиши температурата на почвата, да се поливат равномерно и да се осигури добро проветряване.

Почвата под доматите, ако това не е направено по-рано, трябва да се мулчира, като се използва торф, слама, суха трева или друго мулчиращо покритие.

Използването на мулч от специално обработени стърготини от широколистни дървета много добре съхранява влагата, отстранява резките колебания, пропуска въздуха и устойчиво съхранява топлината на почвата. Добре е да се използват стари, потъмнели стърготини, но може и пресни, но обработени с карбамид – 150-200 гр на 10 л вода. Карбамидът е азотен тор с високо съдържание на активно вещество – 46%. Обработените по този начин стърготини се покриват с тъмен полиетилен и се остават да престоят 6-8 денонощия. След това се разнасят равномерно върху почвата под доматите. Ако растенията са „пренаторени“ с азотни торове и страдат от прекомерното поглъщане на азот, то тогава е целесъобразно използването на необработени стърготини. По този начин те, изгнивайки, сами отнемат част от азота в почвата. Мулчирнето е наложително  не само за доматите, които се отглеждат на открито, но и за тези в неотопляеми съоръжения.

В края на вегетацията, постепенното намаляване на влажността на почвата значително ускорява съзряването на плодовете.

Торене

Кореновото торене в този период е крайно нецелесъобразно. Има специални торове за листно торене, които са предназначени за по-бързо узряване на плодовете: Ка Бор на Лейли, Лабин Аминоацидос 24%; Панамин Агро и др.

Проветряване

Продължава почистването от колтуците и долните листа, като това се прави сутрин, в сухо време и се спазва условието – не повече от 1-2 листа на ден, за да не боледуват растенията. Редовно обиране на узрелите плодове, но заедно с това трябва да се откъсват и тези, които са повредени от болести или други причини. Нужно е и прищипване на върховете, ако това не е направено по-рано.

Фитофтора

При поява на първи признаци за заразяване с фитофтора е необходимо да се откъснат за доузряване тези плодове, които са достигнали техническа зрялост. За дезинфекциране и доузряване те се потапят във вода при температура 60 градуса за 2 минути. Останалите на растенията плодове са способни да доузряват и при недостатъчна светлина, ако са направени допълнителни укрития от студовете.

 

 

Да помогнем за узряването на доматите
21229
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини