Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.08.2018 г.

Богородички (астри) – вълшебните звезди в градината

Практика
Богородички (астри) – вълшебните звезди в градината

sinor

Рядко има цветна градина без богородички. У нас те са известни с това име заради обилния им цъфтеж по време на светлия християнски празник Успение Богородично, когато хората отиват за благослов с букети от тези цветя. В Унгария те са символ на есента и унгарците ги наричат есенни рози, а астра на гръцки означава „звезда“. Пренесена от Азия, днес астрата впечатлява с голямото видово и сортово разнообразие – известни са над 600 вида, а сортовете надвишават 4000.

Астрата е пренесена в Европа през 30-те години на 18 век от френски  монах и е отгледана най-напред в кралската ботаническа градина. Много скоро се разпространява на целия континент.

Съществуват различни легенди за тези красиви цветя. Според древногръцката митология Астрея е богиня на справедливостта, защитница на правдата и името и означава  „звездна“. Живеела сред хората, но не било по силите и да се справи с несправедливостта на земята и се качила на небето, където се превърнала в съзвездието Дева.

Легендата гласи, че тя се вълнувала от красотата на звездите, но страдала много и за хората, а  когато  гледала земята и плачела, сълзите й се превръщали в приказни цветя. Легендите продължават с това, че ако излезем в полунощ в градината, сред астрите, ще чуем тих шепот – тогава те разговарят със своите сестри на небето – звездите. Тези легенди са родени в Европа и не без участието на ботаници и астрономи, независимо, че  очарователните красавици са пренесени от Азия.

Най-популярни у нас са едногодишните астри калистефос (Callistephus), чието име означава „прекрасен венец“ – те се отличават с богато цветово  разнообразие, форма и височина – от 20 до 100 см.

Размножават се чрез семена, които се засяват директно или се отглежда разсад. Желателно е субстратът да бъде обработен предварително, за да не боледуват растенията. До поникването е необходимо постоянно овлажняване и температура 15-16 градуса. При появата на първите истински листа може да се пикират, но не е задължително, защото от пресаждането не боледуват.

Засаждат се на постоянно място, когато опасността от замръзване премине. Разстоянието между нискораслите богородички трябва да бъде 10-15 см, а при високораслите 20-25 см. Астрите имат компактна коренова система и реагират много благоприятно на подхранване – отблагодаряват се с много цвят и продължителен цъфтеж.

Предпочитат по-плодородна и добре дренирана почва. Не понасят преовлажняване, защото се разболяват от фузариоза, особено при гъста посадка. Не се развиват добре и на кисели почви. При  обилно поливане разсадът се разболява от черен крак – чернилка. Болестта поразява и възрастните растения. Особено бързо се развива при влажно и топло време. Наложително е третиране с ридомил или медсъдържащи препарати – 1% -ов бордолезов разтвор или купроцин 0,4%. Ако не се вземат мерки изсъхват целите растения.

Нискораслите сортове могат да се отглеждат на тераси, балкони и веранди в сандъчета или саксии.

Богородичките не трябва да се засаждат на едно и също място. Най-добре се развиват, когато имат за предшественици тагетеси или невени.

Астрите са светлолюбиви растения, но понасят и леко засенчване.

Богородички (астри) – вълшебните звезди в градината
66323
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Богородички греят в двора
Богородички (Callisfephus)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини