Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.08.2018 г.

Богородички (астри) – вълшебните звезди в градината

Практика
Богородички (астри) – вълшебните звезди в градината

sinor

Рядко има цветна градина без богородички. У нас те са известни с това име заради обилния им цъфтеж по време на светлия християнски празник Успение Богородично, когато хората отиват за благослов с букети от тези цветя. В Унгария те са символ на есента и унгарците ги наричат есенни рози, а астра на гръцки означава „звезда“. Пренесена от Азия, днес астрата впечатлява с голямото видово и сортово разнообразие – известни са над 600 вида, а сортовете надвишават 4000.

Астрата е пренесена в Европа през 30-те години на 18 век от френски  монах и е отгледана най-напред в кралската ботаническа градина. Много скоро се разпространява на целия континент.

Съществуват различни легенди за тези красиви цветя. Според древногръцката митология Астрея е богиня на справедливостта, защитница на правдата и името и означава  „звездна“. Живеела сред хората, но не било по силите и да се справи с несправедливостта на земята и се качила на небето, където се превърнала в съзвездието Дева.

Легендата гласи, че тя се вълнувала от красотата на звездите, но страдала много и за хората, а  когато  гледала земята и плачела, сълзите й се превръщали в приказни цветя. Легендите продължават с това, че ако излезем в полунощ в градината, сред астрите, ще чуем тих шепот – тогава те разговарят със своите сестри на небето – звездите. Тези легенди са родени в Европа и не без участието на ботаници и астрономи, независимо, че  очарователните красавици са пренесени от Азия.

Най-популярни у нас са едногодишните астри калистефос (Callistephus), чието име означава „прекрасен венец“ – те се отличават с богато цветово  разнообразие, форма и височина – от 20 до 100 см.

Размножават се чрез семена, които се засяват директно или се отглежда разсад. Желателно е субстратът да бъде обработен предварително, за да не боледуват растенията. До поникването е необходимо постоянно овлажняване и температура 15-16 градуса. При появата на първите истински листа може да се пикират, но не е задължително, защото от пресаждането не боледуват.

Засаждат се на постоянно място, когато опасността от замръзване премине. Разстоянието между нискораслите богородички трябва да бъде 10-15 см, а при високораслите 20-25 см. Астрите имат компактна коренова система и реагират много благоприятно на подхранване – отблагодаряват се с много цвят и продължителен цъфтеж.

Предпочитат по-плодородна и добре дренирана почва. Не понасят преовлажняване, защото се разболяват от фузариоза, особено при гъста посадка. Не се развиват добре и на кисели почви. При  обилно поливане разсадът се разболява от черен крак – чернилка. Болестта поразява и възрастните растения. Особено бързо се развива при влажно и топло време. Наложително е третиране с ридомил или медсъдържащи препарати – 1% -ов бордолезов разтвор или купроцин 0,4%. Ако не се вземат мерки изсъхват целите растения.

Нискораслите сортове могат да се отглеждат на тераси, балкони и веранди в сандъчета или саксии.

Богородичките не трябва да се засаждат на едно и също място. Най-добре се развиват, когато имат за предшественици тагетеси или невени.

Астрите са светлолюбиви растения, но понасят и леко засенчване.

Богородички (астри) – вълшебните звезди в градината
61859

Последни материали
Виж
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Свързани материали
Виж
Богородички греят в двора
Богородички (Callisfephus)
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини