Начало » Новини » Страната
06.08.2018 г.

На Преображение в църквата се носи грозде за благослов

Християнски празници
На Преображение в църквата се носи грозде за благослов

Църквата „Преображение Господне“ на планината Тавор Снимка: Wikipedia

На 6 август християнската църква отбелязва празникът Преображение Господне или Сотировден. Установен още в първите векове на християнството, този ден припомня едно от важните евангелски събития от земния път на Христос - явяването му в небесна слава пред неговите ученици Петър, Йоан и Яков.

Юдейският народ не познал в Христос очаквания месия, макар и старателно да изучавали пророчествата, те се надявали, че очакваният месия ще ги освободи от робството на чужденците, ще възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за земна слава. Иисус Христос често беседвал с учениците си за своите страдания.

За да утвърди вярата им, Христос се показал на трима от апостолите в небесна слава. Като взел със Себе си Петър, Яков и Йоан, той се изкачил с тях на Таворската планина близо до Галилея. Тук той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен, лицето му светело като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи в слава, това били Мойсей и Илия, които беседвали с него за предстоящите му страдания и доброволна смърт.

Изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят възлюбен Син, в когото е моето благоволение, него слушайте!" Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" (Матей 17:7) И като станали, те видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината, а Той им забранил да говорят за това, което видели, докато синът човечески не възкръсне от мъртвите.

Учениците чули гласа на Самия Бог, двамата пророци Мойсей и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е действително оня, за Когото предсказвали пророците. Това събитие имало за цел да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да ги укрепи във вярата.

В народните обичаи този празник се определя като денят от лятото, в което времето се обръща и слънцето тръгва към есента.

На този ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прекади от свещеника в църквата за благослов, защото от гроздето се прави виното – символичен образ на христовата кръв. В литургията на българските православни храмове се прибавя молитвеното песнопение “Освещаване на гроздето”.

Според народната вяра узрелите къпини са дяволско грозде и според поверието могат да се ядат след 6 август.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

На Преображение в църквата се носи грозде за благослов
8986
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Преображение времето се обръща, в случая с 2019-а – лятото се връща!
Християнски празници
Християните отбелязват Преображение Господне
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини