Начало » Новини » Страната
06.08.2015 г.

Християните отбелязват Преображение Господне

Християнски празници

Wikipedia

На днешния ден християнската църква отбелязва празника Преображение Господне, свързан с едно от важните евангелски събития от земния път на Христос - явяването му в неговата небесна слава пред учениците му Петър, Йоан и Яков. Юдейският народ първоначално не познал в Христос очаквания Месия, макар и старателно да изучавал пророчествата. Хората се надявали, че очакваният Спасител ще ги освободи от робството на чужденците, ще възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за земна слава.

Иисус Христос често беседвал с учениците си за своите страдания. Той казвал, че нему предстои да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, да бъде убит и на третия ден да възкръсне.

Сърцата на учениците се изпълвали със скръб от тия думи. За да утвърди вярата им, Христос се показал на трима от апостолите в небесна слава. Като взел със себе си Петър, Яков и Йоан, той се изкачил с тях на Таворската планина близо до Галилея.

Тук той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен, лицето му се изменило и светело като слънце, а дрехите му станали бели като сняг.

С него имало двама мъже, сияещи в слава - това били Мойсей и Илия, които беседвали с него за предстоящите му страдания и доброволна смърт.

Петър бил поразен от това, което вижда и казал на Иисус: "Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника - за теб един, един за Мойсей и един за Илия!"

Като говорел, изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е моят син възлюбен, в когото е моето благоволение! Слушайте него!"

Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" И като станали, те видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината. А Той им забранил да говорят за това, което видели, докато той не възкръсне от мъртвите.

Според народните предания Преображение Господне е времето, когато настъпва трайно преобразяване в природата, дните видимо започват да намаляват.

Слънцето обръща гръб на лятото и се насочва към зимата, а щъркелите бавно започват да се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и че сега е времето да се преобрази, да стане по-добър.

Християните отбелязват Преображение Господне
6088
 

Последни материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Преображение времето се обръща, в случая с 2019-а – лятото се връща!
Християнски празници
На Преображение в църквата се носи грозде за благослов
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини