Специализираните кланици, произвеждали бяло месо в България през 2017 година, са 22 – с една по-малко в сравнение с предходната година. През 2017 година производството на бяло месо (вкл. субпродукти и втлъстен черен дроб) от птици и зайци в кланиците намалява с 2 892 тона или – 2.7% в сравнение с 2016 година и достига 103 960 тона, се констатира в анализ на експерти на МЗХГ. Произведеното количество бяло месо представлява 56.1% от общото промишлено производство на месо в страната през 2017 година, което възлиза на 185 427 тона (с 0.6% повече спрямо предходната година).
В сравнение с 2016 година произведените субпродукти намаляват с 12.1% и достигат 6 514 тона, а произведеният втлъстен черен дроб намалява с 19.4% до 2 372 тона.
103 960 тона месо и субпродукти, вкл. втлъстен черен дроб, са произведени през 2017 година.
През 2017 година са заклани с 1.2 % по-малко птици и зайци в сравнение с 2016 година
Броят на закланите пилета бройлери намалява с 2.3%, а произведеното месо (вкл. субпродуктите) е 79 288 тона, което представлява 76.3% от добитото бяло месо в кланиците. Броят на закланите кокошки и петли и добитото месо от тях е повече съответно с 20.2% и 16.8% спрямо 2016 г., а средното живо тегло преди клането се запазва – 2.5 кг. Запазва се и средното живо тегло на зайците спрямо предходния период – 2.5 кг. Намалява средното живо тегло на патиците със 7.8%. Запазва се средното кланично тегло при пилетата, кокошките, пуйките и зайците.
През 2017 година произведеното месо от пилета бройлери и други кокошки се увеличава незначително с 0.5% в сравнение с 2016 година. Общото количество на произведените
субпродукти от птици и зайци през 2017 г. е 8 886 тона, от които делът на втлъстения черен дроб е 26.7%. Субпродуктите, заготвени в кланиците за бяло месо през 2017 г., са 6 514 тона или с 12.1% по-малко от произведените през 2016 г. Втлъстеният черен дроб е 2 372 тона, което е с 570 тона по-малко спрямо 2016 година (-19.4%)